Skrining za rak dojke dostupan samo za žene iz Podgorice, a za grlić materice se ne radi od marta

"Okolnosti su nas natjerale da suzimo program", rekla je Ostojić i dodala da su ranije organizovali prevoz žena iz drugih opština, te da je to sada nedostupno

7046 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.09.2020. 10:28h

Zbog situacije izazvane epidemijom koronavirusa samo žene iz opštine Podgorice i zdravstvenog centra MUP starosti od 50-69 godina od 25. maja mogu da rade skrining za rak dojke, rekla je u "Bojama jutra“ na TV Vijesti doktorka Đurđica Ostojić iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

"Okolnosti su nas natjerale da suzimo program", rekla je Ostojić i dodala da su ranije organizovali prevoz žena iz drugih opština, te da je to sada nedostupno.

"Izabrani doktor ih kontaktira telefonskim putem šalje elektronski uput u centar za digitalni mamograf, gdje žena odlazi i ne zadržava se duže od 15 minuta", rekla je Ostojić.

Ona je kazala da je proglašenjem epidemije prekinut i primarni skrining grlića materice, ali da je nastavljeno sa drugim koracima koji se rade u skriningu.

"Svakoj ženi koji pozitivan nalaz mora da se podvrgne papanikolau testu, zatim se kod izabranog ginekologa vrši kolposkopija, pa eventualno biopsija. Urađen je veliki broj analiza", rekla je Ostojić.

"Kada se budu stekli uslovi za nabavku još jednog aparata počeće se sa primarnim skriningom. Oko nove godine očekujemo novi aparat, pa ćemo nastaviti skrining", dodala je Ostojić.

Za primarni skrining grlića materice koristi se PCR aparat koji je od marta zauzet jer se na njemu radi analiza uzoraka na Kovid-19.

Skrining za karcinom debelog crijeva funkcioniše, rekla je Ostojić.

Bonus video: