Podgorica: Epidemiološka situacija loša, ugostitelji traže ublažavanje mjera

Ugostitelji uputili hitan zahtjev Ivanu Vukoviću da održavanje sastanka

12869 pregleda 20 reakcija 21 komentar(a)
Kafić u Siti kvartu, Foto: Boris Pejović
Kafić u Siti kvartu, Foto: Boris Pejović

Najava restriktivnijih mjera u Podgorici, zbog teške epidemiološke situacije, koja bi osim zabrane kretanje od 22 do 5 sati ujutru podrazumijavala i ponovno zatvaranje ugostiteljskih objekata naišla je na oštru reakciju podgoričkih ugostitelja.

Iz Instituta za javno zdravlje juče su upozorili da nastavak trenda obolijevanja od Kovida - 19 u Podgorici od naredne sedmice donosi restriktivnije mjere.

"Ako se ovakav trend nastavi, već danas može se računati da će se u Podgorici zatvoriti ugostiteljski objekti i zabraniti kretanje poslije 22 sata”, rekao je Senad Begić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje.

Pozivajući se na primjere Nikšića, Berana i Andrijevice, epidemiolozi tvrde da strože mjere, koje podrazumijevaju i zatvaranje ugostiteljskih objekata, u kombinaciji sa poštovanjem svih preporuka, vode do pada broja oboljelih.

Saglasni su sa tim i građani.

S druge strane, mogućnost ponovnog zatvaranja ugostiteljskih objekata naišla je na oštru reakciju podgoričkih ugostitelja.

Zato su danas uputili zahtjev gradonačelniku Ivanu Vukoviću za hitno održavanje sastanka.

Iako nisu htjeli pred kameru, direktor Udruženja ugostitelja Podgorice Momo Sladaković nam je u telefonskom razgovoru rekao šta će biti njihovi konkretni zahtjevi: da se ne zatvaraju ugostiteljski objekti, dozvoliti četiri gosta za jednim stolom unutar i van objekta i produžiti radno vrijeme do 24 časa radnim danima a vikendom do jedan čas posle ponoći.

Dakle, ne pooštravanje, već ublažavanje postojećih mjera, uz kažnjavanje onih koji, kako navode, prave svadbe sa 400 zvanica.

Građani dijelimično razumiju zahtjeve ugostitelja.

“Generalno gledano, jeste opravdana mjera, ali od te mjere zavise mnogi ljudi koji se bave ugostiteljstvom.”

Kako saznaje Televizija "Vijesti", stanovnici Podgorice nerijetko nakon 22 sata do kada rade kafići u Glavnom gradu provod do sitnih sati nastavljaju u susjednim opštinama – Danilovgradu i Tuzima.

To bi svakako morao biti alarm da nedležne inspekcije provjere koliko je ta pojava masovna i u kojim ugostiteljskim objektima se organizuju okupljanja i žurke u vrijeme epidemije.

Bonus video: