Otvoren prvi crnogorski Akvarijum: Raskoš i bogatstvo živog svijeta Jadranskog mora

Akvarijum Boka, kako se nadaju u Institutu, biće dodatna vrijednost turističkoj ponudi Kotora, a trudiće se da djeci pripreme edukativne programe

6240 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Akvarijuma, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj iz Akvarijuma, Foto: Screenshot/TV Vijesti

U Institutu za biologiju mora u Kotoru svečano je otvoren prvi crnogorski Akvarijum, koji prikazuje raznolikost i značaj morskih životinja sa posebnim fokusom na Jadransko more.

Projekat na kojem se radilo tri godine, vrijedan milion i 170.000 eura, realizovan je uz podršku Norveške, a baviće se očuvanjem biodiverziteta vodenih ekosistema u vještačkim uslovima, što je važno za obezbjeđivanje reprodukcije ugroženih vrsta.

Akvarijum Boka prikazuje svu raskoš i bogatstvo živog svijeta Jadranskog mora.

Akvarijum Boka, kako se nadaju u Institutu, biće dodatna vrijednost turističkoj ponudi Kotora, a trudiće se da djeci pripreme edukativne programe.

Otvaranjem prvog Akvarijuma u Crnoj Gori, ispunio se višedecenijski san zaposlenih iz Instituta za biologiju mora u Kotoru.

"Akvarijum Boka nazvan je po jednom od najljepših zaliva na svijetu, bokokotorskom zalivu, u njemu će biti prezentovan jedan predivni svijet bokokotorskog zaliva Jadranskog mora. Gledaćemo da postavka u Akvarijumu se mijenja vremenom, da imamo tematske izložbe, a otvoreni dio dvorišta koji je u funkciji Akvarijuma, takođe će biti dio edukativnog programa Instituta za biologiju mora, tako da se nadamo, čim prođe pandemija korona virusa da ćemo imati prve posjetioce", istakao je Mirko Đurović, rukovodilac Centra za zaštitu biodiverziteta.

Osnovna misija Akvarijuma i uopšte Instituta je zaštita morskog ekosistema a posebno ugroženih vrsta.

U Institutu se nadaju da će pored grada Kotora, koji je svjetska turistička atrakcija, i Akvarijum Boka biti dio te priče i postati pravi mamac za turiste a još važniji je njegov edukativni karakter.

"Smatramo da će ovaj prostor biti izuzetno posjećen od strane i naših sugrađana, najveći fokus i pažnju ćemo posvetiti djeci iz škola, želimo da sve škole, da sva djeca organizovano posjete naš akvarijum, da se upoznaju sa živim svijetom mora, sa florom i faunom, shvate zašto je bitno i zašto moramo čuvati naše more", rekao je Aleksandar Joksimović, direktor Instituta za biologiju mora.

Kotorski Akvarijum finansiran je bespovratnim sredstvima Ambasade Norveške u Beogradu sa 750.000 eura, plus 370.000 eura od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore.

Očekuje se da će Akvarijum Boka otvoriti vrata za posjete u prvoj polovini naredne godine.

Bonus video: