Knežević: Tražiti ostavku Đukanovića; Jelušić: Umjesto Leposavića postaviti nekog drugog

Na ranije zahtjeve iz opozicije da podnese ostavku, Leposavić odgovara da je neće dobiti jer je, kako tvrdi, ne traže zbog Bošnjaka i Muslimana, nego zbog kriminala

41425 pregleda 745 reakcija 78 komentar(a)
Leposavić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Leposavić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Ne stišava se bura koju je izazvao ministar pravde Vladimir Leposavić izjavom kojom je relativizovao genocid u Srebrenici.

On je danas poručio da nije relativizovao niti negirao genocid a iako je poručio da neće podnijeti ostavku, da ga smijeni - danas je od premijera Zdravka Krivokapića zatražilo osam partija opozicije.

I poslanica Građanskog pokret URA Božena Jelušić smatra da na poziciji ministra pravde treba da bude neko drugi.

S druge strane, Vlada poručuje da poštuje Deklaraciju o Srebrenici ali i smatra da se ovim pitanjem manipuliše.

Nakon sto su opozicija, civilni sektor i međunarodna zajednica oštro kritikovali ministra pravde Vladimira Leposavića zbog izjave da ne priznaje genocid u Srebrenici, oglasila se i Vlada Zdravka Krivokapića.

Poručuju da poštuju Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta koju je usvojila Skupština Crne Gore 2009. godine, a u kojoj se osuđuje zločin genocida u Srebrenici, kao i svi drugi ratni zločini tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Svoj stav danas je pojašnjavao i sam ministar.

Žali što sve nije učinio na način da nijedan građanin islamske vjeroispovijesti ne bude povrijeđen.

Na ranije zahtjeve iz opozicije da podnese ostavku odgovara da je neće dobiti jer je, kako tvrdi, ne traže zbog Bošnjaka i Muslimana, nego zbog kriminala.

Ipak, taj zahtjev danas je i formalizovan - jer je osam opozicionih partija pozvalo premijera da smijeni ministra Leposavića jer je, kako smatraju, drugi put odbio da prizna genocid u Srebrenici i nedostojan je svoje funkcije.

"Iz Bošnjačke stranke mu predlažu da pođe 11.jula u Memorijalni centar Poročari, da pogleda majke Srebrenice i da ih on pita, ako ima hrabrosti, da li se zaista desio genocid u Srebrenici. Čekamo odgovor premijera Krivokapića ne samo za njegovu smjenu, nego da se i premijer Krivokapić izjasni da li se desio genocid u Srebrenici", rekla je Kenana Strujić Harbić, poslanica Bošnjačke stranke.

U partijama vlasti slično vide opozicionu inicijativu.

"Smatram da se radi o jednom političkom pritisku, sasvim legitimnom od strane naših kolega iz opozicije, ali bi ih podsjetio da prije toga krenu u aktivnost traženja ostavke Mila Đukanovića sa funkcije predsjednika države jer je isti on, u obračunima sa Momirom Bulatovićem, govorio da nije bilo njega i njegove pomoći Republici Srpskoj pala bi i Banja Luka, i Hercegovina", rekao je Milan Knežević, poslanik Demokratskog fronta (DF).

Ipak, Građanski pokret URA ne krije da bi na mjestu Leposavića trebalo da bude neko drugi.

"Prvo se ne prestaje instumentalizovati taj zločin i koristiti ga od strane onih koji su srebreničke dželate uredno snabdijevali gorivom i ratnim potrepštinama, a na drugoj strani imamo predstavnike vlasti i Vlade koji krajnje neodgovorno i duboko opasno pothranjuju polarizaciju društva. Uz dužno poštovanje pravničkom znanju ministra Leposavića, ono što je izrečeno u parlamentu nije smjelo da se kaže i evo, pošto se govori o rekonstrukciji Vlade i često se ona pominje, na tom mjestu bismo možda mogli vidjeti nekoga iz manjinskih naroda", rekla je Božena Jelušić, poslanica GP URA.

U međuvremenu portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez saopštila je kako Evropska unija (EU) odbacuje i osuđuje svako poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici.

Istup ministra pravde u Skupštini, i njemački ambasador u Podgorici Robert Veber vidi kao relativizaciju genocida u Srebrenici i poručuje da taj, kao i nedavni događaji, poput kontroverznih pokušaja imenovanja ulica i skrnavljenja džamija sve više zabrinjavaju, zbog pravca kojim se Crna Gora trenutno kreće kao država i društvo.

Povezani članci

29. Mart 2021.

Veber: Zabrinjava pravac kojim se Crna Gora kreće

Bonus video: