Tradicionalni običaji na Veliki petak imaju posebnu simboliku

Kao i prošle godine Vaskršnji praznici obilježavaju se u uslovima epidemije, čemu su prilagođene i crkvene službe

3092 pregleda 3 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Za hrišćane koji Vaskrs slave po julijanskom kalendaru danas je Veliki petak, dan kada je prema vjerovanju, Isus Hrist umro, raspet na krstu na Golgoti.

Na bogosluženjima obilježavaju se svi događaji od momenta hvatanja Isusa iz Nazareta u Getsimanskom vrtu do momenta njegovog stradanja i skidanja sa krsta.

"Ovo je najtužniji dan u istoriji hrišćanstva zato što je Bogočovjek Isus Hristos razapet na krstu i kao što ste lijepo rekli danas ne zvone crkvena zvona", kaže sveštenik Predrag Šćepanović.

Tradicionalni običaji na Veliki petak imaju posebnu simboliku.

"I za ovaj praznik su vezani običaji farbanja uskršnjih jaja crvena je boja, boja ljudske krvi, boja stradanja ali i boja vaskrsenja, rekao je Šćepanović

Kao i prošle godine Vaskršnji praznici obilježavaju se u uslovima epidemije, čemu su prilagođene i crkvene službe.

"Ove godine smo odlučili da služimo liturgiju i u 5 ujutru i u 8 da bismo smanjili gužvu i da bismo na najbolji mogući način ispoštovali epidemiološke mjere koje preporučuju naši zdravstveni organi", naveo je Šćepanović.

Iz turističke inspekcije najavljuju da će narednih dana sa većom pažnjom pratiti da li ugostitelji poštuju epidemiološke mjere.

Na primorju će u svakom gradu biti angažovane po tri inspekcijske ekipe koju će činiti turistički inspektor i službenik uprave policije, a u Podgorici i Nikšiću će biti angažovano po šest ekipa zbog toga što u ovim gradovima češće dolazi do kršenja mjera.

Bonus video: