Dan nezavisnosti CG u atmosferi svađa i podjela: Većini promaja duva kroz novčanike

Analitičari ocjenjuju da je rješenje u rukama nove Vlade

46079 pregleda 823 reakcija 84 komentar(a)
Sa jučerašnje proslave Dana nezavisnosti: Džinovska zastava na Cetinju, Foto: Savo Prelević
Sa jučerašnje proslave Dana nezavisnosti: Džinovska zastava na Cetinju, Foto: Savo Prelević

Dan nakon proslave 15 godina nezavisnosti Crne Gore, koji kao i mnoge praznike dočekujemo u atmosferi svađa i podjela, građani ipak svjesni da to pothranjuju političke elite.

Analitičari ocjenjuju da je rješenje u rukama nove Vlade.

Koliko dugo ćemo još slaviti podijeljeni u dva tabora , dok većini promaja duva kroz novčanike?

To je pitanje koje ostaje da lebdi u vazduhu nakon jučerašnje proslave 15 godina obnovljene crnogorske nezavisnosti.

Novinar Monitora Predrag Nikolić kaže da su za isforsirane i tenzične proslave, dok u međuvremenu kao društvo tapkamo u mjestu najzaslužniji Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokratski front (DF) koji opstaju upravo na podjelama.

I građani uglavnom krive političare za stvaranje loše klime u kojoj se svakodnevno prozivamo kao pseudo partiote i izdajnici.

Zato je, ističe Nikolić, loptica sad u dvorištu nove vlasti – da, umjesto prebrojavanja na naše i njihove, u fokus konačno stavi nagomilane ekonomske, socijalne i koruptivne probleme.

S jedne strane, džinovska zastava na Cetinju, podignuta tek nakon nekoliko pokušaja i cijepanja, čime je valjda trebalo pokazati patriotizam snaga bliskih bivšoj vlasti.

Sa druge strane, u Podgorici, mlaka državna ceremonija na Trgu nezavisnosti, sa slabim odzivom građana i poruke nove vlasti da drže sve konce u svojim rukama, iako je svima jasno da to nije tako.

DF i njima bliski pojedinci i mediji pokušavali su na svaki način da izvrgnu ruglu sve što ima veze sa 21. majem.

Konačno, sve je začinila predstava gradonačelnika Podgorice, Ivana Vukovića, koji je Dan nezavisnosti obilježio otvaranjem mosta, koji će biti u funkciji tek za dva i po mjeseca.

Na epidemiološke mjere kojima je zabranjeno okupljanje više od 20 ljudi na javnim površinama, svi su zaboravili.

Sve u svemu – ponovo smo još jedan praznik obilježili u atmosferi svađa i podjela, ogorčeni i osiromašeni, spremni da najbliže označimo kao izdajnike, zaboravljajući na onu staru "Ko neće brata za brata, hoće tuđina za gospodara!"

"15 godina nakon referenduma nismo makli, ili barem dobar dio građana nije makao ni pedalj naprijed umnogome zahvaljujući političkim elitama koje i dalje nastoje da vladjau na tim podjelama i to im svakako dobro ide. Prvenstveno imamo ta dva pola DF i DPS. Par dana prije praznika, šef države i DPS, gospodin Đukanović je proglasio 46 posto onih koji su glasali na referendumu izdajnicima i po njemu građanima drugog reda. To je politička poruka i dizanje tenzija", istakao je Predrag Nikolić, novinar Monitora.

I rijetki građani koje smo danas zatekli na ulicama Podgorice uglavnom su saglasni da napetosti i podjele u Crnoj Gori odgovaraju nekim političkim elitama.

Barjačeci zastavama, kao da smo zaboravili na siromaštvo, koje pod udarom koronavirusa, sve više uzima maha.

Jedini način da se izađe iz tog začaranog kruga je promjena društvene svijesti, ali i društvene agende.

Zato je, ističe Nikolić, loptica sada u dvorištu nove vlasti.

"Jedini način nove vladajuće većine da izađe iz tog kruga, a ne da tone nekim izjavama i odnosom nekritičkim i ideopoklonstvom prema crkvi je da radi, da imamo konkretne stvari, da se uvede taj dječji dodatak, da konačno znamo kada će se desiti taj Zakon o porijeklu imovine, da maknu stavke a1 i a2 sa računa za struju, te poteze koje mogu da urade da urade, da bi građani vidjeli korist. Naravno, i da oslobode Tužilaštvo, pa ko je kriv od prošle vladajuće elite da konačno bude procesuiran. Čini mi se da je to jedini način da se izađe iz ovog začaranog kruga podjela, navodnog patriotizma, priče čija je zastava veća, ko je veći patriota, manji izdajnik", rekao je Nikolić

U suprotnom sve će i dalje ličiti na loš cirkus sa tragikomičnim tačkama, u kojima glumimo klovnove i marionete.

Umjesto da zajednički krenemo prema cilju, za koji se svi, makar deklarativno, zalažemo.

Bonus video: