Radunović: Sve zavisi od odnosa Krivokapića prema onima koji su ga izabrali

U DF-u ponavljaju da neće glasati za budžet dok se premijer ne odazove njihovom pozivu za razgovor o mogućim korekcijama

13930 pregleda 57 reakcija 57 komentar(a)
Radunović, Foto: TV Vijesti
Radunović, Foto: TV Vijesti

Prvog juna Crna Gora još nema budžet za ovu godinu, a ne zna se ni kad će ga dobiti. Iz Demokratskog fronta su tvrdi - neće glasati za budžet dok se premijer Zdravko Krivokapić ne odazove njihovom pozivu za razgovor o mogućim korekcijama. Za Televiziju Vijesti ponavljaju njihove glavne zamjerke.

“Zakon o majkama koji je obećanje svih nas koji smo pobijedili na izborima i trebalo je da se napravi prostor u budžetu, makar u nekom dijelu, da ove godine počne isplata nekog procenta onoga što im je obećano. Zatim, obavezno da se prilagodi budžet potrebama tradicionalnog popisa”, kazao je poslanik DF-a Slaven Radunović.

Na pitanje može li biti u novonastalim uslovima tačka spoticanja Temeljni ugovor koji država Crna Gora treba da potpiše sa Srpskom pravoslavnom crkvom, dodaje: “To će da bude itekako na dnevnom redu tih budućih razgovara ako do njih dođe tj. ukoliko premijer bude smatrao da bi bilo normalno da razgovara sa ljudima koji ga održavaju na vlasti”.

U krajnjem, Radunović ne isključuje mogućnost podnošenja inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

“Sve zavisi od odnosa Zdravka Krivokapića prema onima koji su ga izabrali. Ukoliko ovako bude nastavio, sigurno će da bude nekih mjera u tom pravcu”.

Zbog neusvajanja budžeta država je praktično zakočena, pa tako trpe poljoprivrednici ne mogu da dobiju podršku od Vlade, policajci su ostali bez pslužbenih vozila pa patroliraju privatnim, a stali su i javni radovi i blokirani tenderi.

„Mi kao građani prije svega plaćamo cijenu neusvajanjem budžeta. Ono što im ostaje i jednoj, i drugoj i trećoj strani u parlamentarnoj većini je da sjednu da otvore pregovore unutar većine da vide na koji način bi Vlada trebalo da funkcioniše u narednom periodu jer ovo što sada imamo najblaže rečeno nije dobro”, kazao je Boris Marić iz CEGAS-a.

I iz Instituta alternativa pozivaju poslanike da prestanu sa uslovljavanjem i da što prije usvoje budžet, kako bi se okončao režim privremenog finansiranja i svi problemi koje ono nosi. U opozicionom DPS-u poručuju da je ovo još jedan pokazatelj lošeg rada Vlade.

“Treba da podnese račune crnogorskoj javnosti za svoj neplodni rad i za zloupotrebu u svakom segmentu svoga djelovanja”, kazala je poslanica DPS-a Aleksandra Vuković.

Poslanici su dosad podnijeli čak 51 amandman na predlog Zakona o budžetu, koji prvo treba da prođu skupštinski Odbor za ekonomiju. Rasprava o budžetu je u plenumu završena prije gotovo dvije sedmice.

Bonus video: