Gazdinstvo Saveljića: Oko 30 različitiih vrsta voća i povrća

"Prvo sam ja osjetio na svojoj koži i na koži svoje porodice da salata koju kupim u prodavnici ne vrijedi ništa. Da se čovjek posle konzumiranja te salate osjeća ružno a da ne pričam o drugim proizvodima"

4654 pregleda 3 komentar(a)
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube

Oko 30 različitiih vrsta voća i povrća na svom imanju u Martinićima proizvodi Milutin Saveljić. Sve je isključivo domaće ali samo za potrebe njegove porodice. Našoj Suzani Ćetković pokazao je svoju baštu.

Paprike, luk, kupus, spanać, boranija, pasulj ali i višnje, trešnje, jabuke, kupine i šta sve ne- na svom imanju uzgaja 67-godišnji Milutin Saveljić. Odavno mu je, priča, dosta vještačke hrane, tako još od 1985. godine proizvodi organsko voće i povrće.

"Prvo sam ja osjetio na svojoj koži i na koži svoje porodice da salata koju kupim u prodavnici ne vrijedi ništa. Da se čovjek posle konzumiranja te salate osjeća ružno a da ne pričam o drugim proizvodima. Ja sam došao na ideju da iza kuće proizvodim, malo po malo da bi danas bukvalno u toj bašti imao sve...Tu su rane jabuke, 365 dana jabuka imam- nemam – je l tako Lazare( pita sina) od prvoga maja do sad, negdje do aprila. Imam jabuke, za kuću, kruške, trešnje..", navodi Milutin Saveljić, poljoprivrednik.

Iako ima kuću u Podgorici, cijelo ljeto provodi na svom imanju u Martinićima i kaže, da gotovo ništa ne kupuje u prodavnici.

"Ja ovdje dođem početkom juna. Ulje, hleb, šećer i kafu. Ništa više, znam da spremim sve i spremam sve... Mnogo se tu ulaže. Ja vještačko đubrivo nisam nikad koristio ja ne znam ni šta je to. Nikad nisam koristio pesticide i hrebicide, herbicidi su za travu. Ko god dođe ovdje ne može da vjeruje da ja to održavam sve rukama. Kao sve ove voćke, nije prskano nego sve ručno... Prvo je krompir, boranija, luk, pasulj, onda se do 15. jula to izvadi i onda ide kupus. Kupusnjače, tu je raštan bijeli, brokoli, kelj, karfiol, repe bijele crne, pori luk", ističe Saveljić.

Od višanja i kupina pravi cijeđene sokove, od jabuka- sirće i to samo za potrebe svoje porodice. No, ističe ova godina i nije bila baš plodna.

"U zamrzivač i to je klasično ono sa malo šećera i nešto se iscijedi sokova, samo zavisi kad rodi, ove godine i nije bilo, već ja bih trebao da imam masu, te višnje sam usadio, ali ne ide, prošle godine u jeku roda, 10 dana je padala kiša i sve je to ostalo u jeku roda. Ove godine je bio mraz u vrijeme cvjetanja, recimo kajsije nijedna nije ostala, višanja je ostalo vrlo malo i jabuka vrlo malo", kazao je Saveljić.

Ali kad ostane viška hrane, ni to se ne baci, već pojedu njegove domaće životinje.

"Počelo je sa kokoškama, prvo sam počeo da držim kokoške. Ta ljubav prema njima, pa sam imao prvo crvene, bijele al sam našao neke austroloperke, domaće kokoške i onda sam ja to lično sve proizvodio, izrodio piliće i sad imam baš onako što bi rekli korektne kokoške...".

A narednih nekoliko dana, nakon jutarnje kafe, posvetiće se branju višanja.

Bonus video: