Mještani Kraljskih Bara razočarani: Osim privremene obustave radova, za sada nema ništa više

Vlada je do sada raskinula koncesije za 7 malih hidroelektrana dok ostale ugovore još preispituju.

4135 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Skoro godinu traju protesti mještana Kraljskih Bara, još otkad su zaustavili radove firme Dekar enerdži, koja gradi male hidroelektrane na vodotocima Ljubaštici, Crnji, Čestogazu i Crnom potoku. Vlast se promijenila ali koncesije nisu raskinute.

,,Mi smo došli u situaciju da ovo moramo, na neki način, golim tijelima ovdje braniti ili da odemo svi pred Vladu dolje i da štrajkujemo glađu dok ne popadamo mrtvi da bi nam neko obratio pažnju I vidio ovu našu muku”, kazao je Milovan Labović, predsjednik MZ Kraljske Bare

U međuvremenu, donijeta je privremena mjera obustave radova ali za mještane to nije rješenje.

,,Tražimo od države zabranu dalje gradnje, raskid koncesionih ugovora, građevinskih dozvola I svega ostaloga. Da se sav materijal, sve mašine, sve cijevi uklone sa ovoga mjesta I da se teren vrati u prvobitno stanje”, kazao je Vladimir Novović, mještanin Kraljskih Bara.

Na imanjima mještana istovaren je materijal a neki su, zbog navodne uzurpacije radova, dobili I privremenu zabranu prilaska sopstvenoj imovini.

,,Mi nismo dali nikakvu saglasnost da se tu na našoj imovini istovari materijal”, kazao je Labović.

Komunikacije sa resornim ministarstvima ekologije I kapitalnih investicija skoro I da nema.

,,Mi smo napisali veliki broj dopisa. Ono što strašno čudi, što ni na jedan taj dopis nismo imali nikakav odgovor”, kazao je Novović.

Ni u obližnjim Rečinama situacija, tvrde mještani, nije bolja.Tamo su prije dvije godine počeli radovi na minihidroelektrani Skrbuša. Koncesionar je kompanija Hidrolodžistiks a izvođač firma BB solar.

,,Mi smo konstantno tuda po terenu iako su na snazi privremene mjere obustave radova koje je donijela građevinska inspekcija. Nama je bilo obećano da će ovo dosad da bude završeno, da će to da bude raskinuto, da će sve to biti svedeno na čisto, ali od toga još nema ništa”, kazao je Vasilije Ivanović, mještanin Rečina.

Rečinjani su se osvrnuli i na nedavnu izjavu potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, koji je kazao da se traži odgovarajuće rješenje za raskid koncesija na kolašinskim rijekama.

,,To je razočaravajuće najblaže rečeno, zato što je poznato da je njihova stranka član Zelenih Evrope. Vidite, nas svako podržava i mi ćemo protestovati ali od podrške nemamo ništa, neka urade konkretno. On je prije izbora više puta obećao da je svaka mhe sama po sebi korupcija i da je to završena priča potpuno o tome I danas dolazimo u situaciju da on nas označava kao da mi politički zloupotrebljavamo njega”, kazao je Ivanović.

Vlada je do sada raskinula koncesije za 7 malih hidroelektrana dok ostale ugovore još preispituju.

Bonus video: