Georgiev: Posjeta Krivokapića Beogradu kao da izaziva neku vrstu neprijatnosti Vučiću i Brnabić

Kao što znamo, oni su tu posjetu dugo izbjegavali. Koliko je meni poznato predsjednik Vlade Crne Gore je i slao poruke da bi on prvu posjetu napravio Beogradu. Mislim da ne postoje dobri odnosi između Srbije i Crne Gore

30598 pregleda 15 komentar(a)
Slobodan Georgiev, Foto: TV Vijesti
Slobodan Georgiev, Foto: TV Vijesti

Premijer Zdravko Krivokapić, 2. i 3. novembra boraviće u Srbiji, u prvoj zvaničnoj posjeti od kada je na čelu Vlade.

Tamošnji poznavaoci političkih prilika kažu da o ovoj posjeti srpski zvaničnici ne govore baš glasno, pa su očekivanja da može doći do nekih većih pozitivnih pomaka dosta skromna.

Prvo će Krivokapic razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u srijedu u 9 sati, nakon čega ide u Palatu Srbije gdje će se sastati sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Predviđeno je da nakon toga premijeri dvije zemlje održe konferenciju za medije, a onda Krivokapić nastavlja ka Narodnoj Skupštini Srbije, gdje će se sastati i sa njenim predsjednikom Ivicom Dačićem.

Posjeta Krivokapića Beogradu prva je zvanična posjeta Srbiji pri kraju prve godine mandata na premijerskoj poziciji.

Novinar Slobodan Georgiev primjećuje da se o posjeti crnogorskog premijera Beogradu više govori u Crnoj Gori.

"Čak ovdje mislim da ni Vučić, ni Brnabić nijesu to posebno komentarisali, tako da kao da ta posjeta u njima izazva neku vrstu neprijatnosti. Kao što znamo, oni su tu posjetu dugo izbjegavali. Koliko je meni poznato predsjednik Vlade Crne Gore je i slao poruke da bi on prvu posjetu napravio Beogradu. Mislim da ne postoje dobri odnosi između Srbije i Crne Gore. To dugo traje i vidjećemo da li ova posjeta može nešto da pomjeri, ako ništa drugo bar da se smanje tenzije u samoj Crnoj Gori", rekao je Georgiev.

Iako je poziv iz Beograda uslijedio dok je u Podgorici na dnevnom redu priča o rekonstrukciji Vlade, Georgiev ne misli da će, makar javno, to biti tema sastanaka.

"Srpska vlast ili Vučić, kako god, mislim da ima uticaja na političku scenu u Crnoj Gori preko DF-a. Ako oni u ovoj posjeti pomognu da se u Crnoj Gori smanje tenzije to će biti dobro, mada vlast u Beogradu nije demokratska. Ja ne znam ko je sa njima ikada napravio dogovor, ja sam čuo da je i ova posjeta posljedica, neka vsta posredovanja Angele Merkel. Teško da Beograd može da odredi nekog ministra u Vladi Crne Gore. Ja u to ne vjerujem. A sa druge strane, ima ovaj drugi dio koji se tiče položaja crkve i potpisivanja ugovora i negdje mi izgleda da će ova posjeta ići više ka tome".

Georgiev misli da pomjeranja neće biti ni u vezi sa izruČenjem Svetozara MaroviĆa Crnoj Gori, a ovako vidi otvoreno pitanje ambasadora:

"Mislim da se ovdje lome ruke da mi pokažemo da smo jači, a Crna Gora se poziva na dobru diplomatsku praksu. Oko boravka Marovića - ovdje se ispredaju velike priče poput one da je on povezan sa Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radojičićem, koji su ovoj vlasti veoma važni, tako da možda će Krivokapić da pomene tu stvar, ali mislim da Beograd na to neće posebno reagovati", naveo je Georgiev.

Bonus video: