Lekić: Parlament deblokiran, većina će da funkcioniše; Konjević: Jedino kvalitetno rješenje je pad Vlade

Gosti Petra Komnenića u emisiji Načisto bili su lider Demosa Miodrag Lekić i lider SDP-a Raško Konjević

52751 pregleda 80 komentar(a)
Foto: Dušan Cicmil
Foto: Dušan Cicmil
Ažurirano: 04.11.2021. 22:20h
Završeno
21:45h

Ova vlast sa puno teškoća i promašaja i dalje mislim da je manje loša, nego prethodne vlasti.

"Prethodne vlasti u utisku stabilnosti su liferovale korupcionaške afere, političke, ekonomske. Tada je nastao "snimak", "koverta"... Ova vlast još nije imala korupcionaške momente, ali smo rekli da je potrebna promjena. Ona se dešava i mislim da ova dinamika u posljednoj nedjelji je bitna. Deblokiran je parlament i počeo je proces politički gdje ćemo da vidimo da li postoji većina za određenu modifikaciju, pa i za novu vladu....", rekao je Lekić.

On je dodao da je proces u parlamentu deblokiran...

"Parlamentarna većina će da funkcioniše, ona će da usvaja zakone i procese i doći će do tužilačkog dogovora takođe", rekao je Lekić. 

21:36h

"Mi u ovih godinu dana bojim se da stagniramo i da su ocjene koje smo dobilio u izvještaju Evropske komisije su dobrano u mnogim segmentima negativne i da se na nazire rješenje institucionalne krize. Ako ne možemo u pristojnom vremenskom intervalu da nađemo rješenje, mislim da treba da poštujemo principe koji razrješavaju krize u svim drugim društvima. Ako nema dogovora o novoj Vladi, da u mandatu ovog parlamenta idemo u nove izbore", rekao je Konjević.

Ocijenio je da novi izbori "ne bi nas doveli u istu situaciju".

"imamo novu tekovinu. Sada imamo da je svaka politička partija koja je u parlamentu je u višestranačju bila dio neke vlasti. I pokazala šta može da uradi. Ova parlamentarna većina vidimo domete u ovih godinu dana, bilo je nekih solidnih kadrovskih rješenja, ali definitivno nije stvar da ovu vrstu krize sugeriše opozicija. Ovu vrstu krize govori svako iz vlasti. Obaveza vlasti je da agoniju prekine što prije... Došli smo u institucionalno ludilo. Vlada priča o ekonomskih reformama i budžetu za 2022. gdje imamo 27 poslanika koji kažu da za to neće da glasaju i daje potrebna nova Vlada i novi ministri... Ova agonija se mora prekinuti i jedino kvalitetno rješenje je pad Vlade i ona u ovih godinu dana nije položila test u najvećem broju svojih oblasti", rekao je Konjević. 

21:22h

Lekić je objasno i to zašto je Krivokapića nazvao "pajac".

"Bila je nužna odbrana. Premijer Krivokapić nas je jednom zvao nas  predstavnike parlamentarne većine. Otišli smo u Vladu, nijesmo znali dnevni red. On je govorio tačno 50 minuta, nijesmo shvatili tačno što je. I u onom stilu u kojem je govorio prosvetnim radnicima, prijeteći, čak je jednom intonirao da ćemo svi dobiti mjesto u njegovim memoarima. Kada sam htio da se javim i pitao o čemu smo razgovarali on je otišao. Poslije toga u parlamentu je opet teško reagovao i saopštio neke grube stvari i otišao opet. Tu sam izgubio određene osigurače i nisam mogao da ne saopštim", rekao je Lekić pojašnjavajući to što je za Krivokapića rekao da je "pajac".

21:14h

Konjević je rekao da imamo "crkvenu vladu" i da je "efikasna u jedino onim segmentima za koje interesovanje pokazuje SPC ili jedna vjerska zajednica".

"To su kazali i lideri Fronta objašnjavajući i kritikujući negdje i crkvu zašto se crkva miješa u ubjeđivanje političkih subjekata da se glasa za budžet...", naveo je Konjević. 

21:07h

Lekić je kazao i da uz sve razlike u stavovima koje ima sa DF-o, da to nijesu imena samo par ljudi, već da iza tog saveza stoji 130.000 glasača.

"DF je prihvatio program koji su napravili Bečić, Abazović i Krivokapić. Krivokapić je to uradio, a da nije konsultovao DF i tu su možda počeli problemi. Oni su prihvatili taj program i brzo odbacivanje grupacija koje su relevatne meni je neprihvatljivo...", naveo je Lekić.

Konjević je ocijenio da je ekspertska Vlada "bila bijeg" od ulaska DF-a u Vladu.

"Ništa pozitivno se nije desilo od izbora koji bi uvjerili domaću i međunarodnu javnost da se nešto politilči ozbiljnije promijenilo...", rekao je Konjević.

On je dodao da Vladu ne može birati niko sa strane, ali da "moramo voditi računa jer smo dio struktura i sistema vrijednosti", kao i da je pametno politički čuti "šta partneri misle o određenim stvartima i šta će njima biti stav prema različitim konceptima Vlade".

20:40h

Konjević je ocijenio da je za rješenje ovakve situacije "Đukanović dio rješenja".

"Ovakvu institucionalnu krizu ne možemo rješavati bez najveće opozicione partije. Nisam siguran da je to dobro za ukupan politički sistem... ", ocijenio je Konjević.

20:35h

Lekić je istakao da je potreban napor da se obnovi dijalog.

"Teško da se sa DPS-om ili sa segmentima DPS-a se može otvoriti dijalog poslije Cetinja, na kojem predsjednik države se svrsta u jednu militantnu varijantu partikularnu svoje stranke i dolazi na neprijavljeni skup koji je u maksimalnoj tenziji...", rekao je Lekić.

On je podsjetio i da postoji "opstrukcija kohabitacije oko ambasadora".

"Ne mismim da je to najdramatičnije pitanje... da li je vama prihvatljivo da predsjednik država osporava Nedeljka Rudovića kao ambasadora kojeg je predložila Vlada i da kaže da je bio PR Duška Kneževića. A Duško Knežević je učesnik operacije u kojoj je predsjednik pod opskurnim okolnostima stigao do prvog miliona", rekao je Lekić.

Lekić
Lekićfoto: TV Vijesti

On je pitao Konjevića i da li je za njega Đukanović lider opozicije...

"Pristalica sam dijaloga u parlamentu i daću doprinos da se vlast i opozicija sastanu. Ali neke stvari moramo da raščistimo".

Konjević je Lekiću odgovorio da "Đukanović nije šef opozicije".

"Predsjednik je države i najjače opoizicione partije. Bili smo i gospodin Lekić i ja imali priliku da budemo dio jednog dijaloga kojem je učestvovao i Đukanović.

"I kroz taj dijalog smo došli do nekog rješenja. Bilo kakva vrsta ličnih animoziteta ne smije da bude prepreka ako želimo da budemo politički ozbiljni..", kazao je Konjević.

Konjević
Konjevićfoto: TV Vijesti

On je naveo da smatra da Rudović zaslužuje da bude ambasador.

"U plejadi raznoraznih rješenja koje je imala Vlada po dubini, mislim da Rudović zaslužuje mogućnost i šansu da bude ambasador", rekao je Konjević.

20:29h

Konjević je rekao da je SDP tri puta predlagao da se otvori dijalog.

"Jednom u februaru, drugi put početkom juna i treći put u julo. Predsjednik Skupštine je otvorio dijalog, mi smo u julu razgovarali i zaključili da nastavimo sastanak početkom avgusta. Taj nastavak je odložen i nemamo nastavak dijaloga... koji bi doveo do nekog rješenja", istakao je Konjević.

Kazao je i da ne razumije zašto predsjednik parlamenta "ne otvara dijalog".

"Gospodin Bečić kaže da se nijesu stekli uslovi jer je velika polarizacija u društvu, pa kad se steknu uslovi mi ćemo otvoriti dijalog. Pa upravo zbog polarizacije i ovakvog stanja u društvu nama je potreban dijalog", ocijenio je Konjević.

20:23h

Konjević je kazao da jedino što bi stabilizovalo prilike je "da ova Vlada pane".

"Ova Vlada se ne može stabilizovati... Nemojte zaboraviti da je formirana na konceptu - dosta nam je političara, našli smo neke eksperte koji će zemlju da izvuku iz krizu. To je bio ram za sliku. Danas je pod patronatom ove izvršne vlasti ova država u nikad većoj institucionalnoj krizi....", rekao je Konjević.

Lider SDP-a je naveo i da je bilo kriza i ranije, i ozbiljnijih 2013. godine nakon predsjedničkih izbora na kojima je učestvovao i Lekić.

"Ali se u parlamentu stalno otvarao dijalog sa političkim neistomišljenicima... i u svim procesima je učestovao i Lekić kao predsjednik Demokratskog fronta. Dok se DF-om upravljalo u Crnoj Gori moglo se razgovarati, očigledno kad se DF-om upravlja van Crne Gore onda imamo jednu vrstu ovakve situacije...", rekao je Konjević.

20:19h

Lider Demosa je ocijenio da smo "ovu godinu imali kao eksperiment sa nekim rezultatima".

"Nema težeg mjesta nego biti u Vladi i nema težeg mjesta nego biti premijer. Došlo je do krize da je jedna grupacija izrazila nepovjerenje premijeru, kojeg to nije nešto impresioniralo, nego je nastavio i sa mandatom i sa konfrontacijom. Predsjednik Vlade nije dao ostavku, nisam siguran i da cijela vlast i parlamentarna struktura krene u bojkot parlamenta da će premijer dati ostavku. U tom smislu on jeste specifična pojava...", rekao je Lekić.

20:12h

Konjević je rekao da šta god da se dogodi da misli da je bolje od "stanja koje imamo danas".

"U institucionalnoj smo pat poziciji. Vlada očigledno nema podršku u ovakvom sastavu parlamentarne većine. Nemamo zasijedanja parlamenta, već se nagomilava ozbiljan broj zakonskih predloga... Dolazimo u poziciju kada zajedno sa krizom Vlade, imamo blokadu parlamenta, a imamo naslijeđene probleme u oblasti pravosuđa...", rekao je Konjević-

Dodao je da imamo "potpuno konfrontaciju između parlamentarne većine i Vlade".

"Ovdje je Vlada ne znam u kom statusu. Ovdje Vlada vlada sama za sebe, ponaša se da joj zakoni nijesu potrebni i takvo ponašanje je poražavajuće za društvo... ", rekao je Konjević.

20:08h

Bila je agonija u dužem periodu. Imali smo prethodnu vlast sa piramodom gdje se dirigovalo, gdj je sve izgledalo stabilno, ali se mnogo toga dešavalo. Onda smo prešli u drugu krajnost - na prvi pogled demokratije, pluralizma... sada imamo 41 poslanika koji čini većinu, a dolaze iz 10 partija i imamo dinamiku gdje se iz jedne krajnosti prešlo u drugu, odnosno u neefikasan pluralizam.

"Godinu dana mandata Vlade je prošlo. I to je za analizu da vidimo gdje smo", rekao je Lekić.

On je dodao da parlamentarna većina i Vlada moraju da sarađuju.

"Tu je nastala odmah jedna konfrontacija potpuno besmislena. Imamo teške uzroke ovog stanja, a doprinijela je i vlada i premijer i donekle parlament. Zaboravlja se da Vlada nije izabrala parlament, nego da je parlament izabrao Vladu", rekao je Lekić.

Istakao je da je "počeo proces koji omogućava da se situacija poboljša".

20:05h

Teme emisije Načisto, između ostalog su:

- Šta je preduslov da otpočnu pregovori o izlasku iz trajuće institucionalne krize?

- Da li se kriza vlasti može riješiti bez izbora?

- Da li su parlamentarne stranke rejtinge pretpostavile opštem dobru?

20:00h

Gosti Petra Komnenića u emisiji Načisto su lider Demosa Miodrag Lekić i lider SDP-a Raško Konjević.

Bonus video: