Ulcinjanima dojadile raskopane ulice, iz Opštine mole za strpljenje

Mještani tvrde da je posao odrađen "fušerajski", iz Opštine kažu da će izvođač radova odgovarati ako se desi pucanje ili izlivanje fekalija

4055 pregleda 2 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Cijevi za kanalizacionu mrežu za četiri ulcinjska naselja postavljene su još u aprilu i maju. Otada mještani naselja Totoši, Kodre, Bijela Gora i Bratica muku muče da stignu do svojih kuća preko raskopanih ulica.

"Vidite i sami put kako je uništen ima već pola godine. Oni su prekršili svaki rok. Đe je taj krajnji rok? Do kad ćemo mi ovo da trpimo, pogledajte i sami ovu prašinu, auta nam se kvare”, kaže mještanin naselja Kodre Driton Selaj.

Iz Opštine apeluju na strpljenje. Radovi, tvrde, trpe zbog kovida, tokom sezone poslovi su prekinuti, a problema ima i sa katastrom podzemnih instalacija, koji nije ažuriran.

"Mi smo odabrali izvođača koji treba da isporuči asfalt i očekujemo sljedeće nedjelje da će krenuti sa asfaltiranjem, odnosno pripremnim radovima tankim slojem betona I slojem asfalta na tim područijima,” rekao je predsjednik Opštine Ulcinj Aleksandar Dabović.

Radiće se fazno, saobraćaj će biti preusmjeren, tako da je pred Ulcinjanima još jedna zimska avantura. Ali, to nije jedini problem koji prati ovaj važan projekat, vrijedan pet miliona, koji realizuje italijanska firma Spiga, odnosno njihova filijala iz albanskog Drača. Mještani tvrde da može doći do pucanja cijevi i izlivanja kanalizacije.

"Kad su počeli da rade, počeli su da rade van svih standarda, sve cijevi za kanalizaciju položili su u blato, imamo i slike za to", kaže Selaj, inače građevinski inženjer.

Na pitanje šta znači kada se radi tako, odgovara:

"Kada se radi u blatu znači da onda može da legne, dva mjesta gdje su šahte neće leći jer je beton, a sredina cijevi koja se polaže u blato, vremenom može da legne, da se blokira kanalizacija i da se desi haos, da se blokira čitav sistem.”

"Te cijevi su izvađene, jer je bio kišni period. Opština će kao investitor, ukoliko se tako nešto desi, pozvati na odgovornost ljude koji nisu odradli svoj posao kako treba. Ja sam optimista da oni mogu da završe taj posao do kraja", navodi Dabović.

A da bi posao bio završen do kraja, na kanalizacionu mrežu mora se priključiti još 50 kuća iz naselja Kodre, koje ovim planom nijesu obuhvaćene. Mještani su podnijeli peticiju za to, a Dabović garantuje da će i taj dio biti završen.

Bonus video: