Begović: Politika uticala na sve sfere sporta, sportisti moraju biti u centru naše pažnje

Vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade pozvao FSCG da poštuje obavezujuće odluke države

6309 pregleda 12 komentar(a)
Begović, Foto: TV Vijesti
Begović, Foto: TV Vijesti

Vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade Marko Begović kazao je da je u planu donošenje novog Zakona o sportu, koji će pratiti evropski model sporta.

"Nećemo izmišljati toplu vodu. Moramo pratiti standarde EU, koji će pomoći našem sportskom pokretu da bolje funkcioniše. U smislu registracije ćemo biti fleksibilniji, ali i rigorozniji u smislu kontrole potrošnje budžetskih sredstava".

Begović je u Bojama jutra istakao da se u posljednjih pet godina nijedan finansijski izvještaj nije kontrolisao od strane komisije ili ovlašćenog lica. "Generator svih problema je prethodno Ministarstvo sporta i mladih, odnosno Uprava za sport i mlade do oktobra mjeseca", kazao je on.

Begović, koji je tri mjeseca na funkciji v.d. direktora, kazao je da je stanje koje su zatekli prilično zapušteno sa većim brojem nepravilnosti, u smislu funkcionisanja tog upravnog organa, ali i nezaokruženošću i politizacijom sistema sporta i sektora omladine.

"Imamo nevjerovatnu politiku u oblasti mladih, da su svi omladinski administratori u prethodnom periodu birani mimo kriterijuma, s određenim direktivama, mimo komisija, odluka..." - kazao je Begović u Bojama jutra na TV Vijesti.

Dugotrajući problem, kako je kazao, postojao je i sa politikom antidopinga.

"Iskoristili smo taj problem da uvedemo koncept pune depolitizacije sporta - da politički eksponirana lica ne mogu biti u organima upravljanja sportskih organizacija... To je bio ozbilan problem", istakao je.

Podsjetio je da je bivši ministar prosvjete bio predsjednik jedne krovne sportske organizacije koji je donosio odluku o sufinansiranju.

"Gro finansijskih sredstava je išao upravo tom savezu i savezu gdje je tadašnji premijer bio predsjednik saveza. To je knjiški primjer korupcije i zloupotrebe položaja", naglasio je Begović.

Ocijenio je da je politika uticala na sve sfere sporta. "Imamo kontinuiranu negativnu selekciju, ljude na pozicijama odlučivanja, u dužem trajanju, bez ikakvog sistema odgovornosti."

Begović je rekao da zabrinjava smanjenje participacije mladih u sportu i podaci da skoro polovina starijih od 18 godina pati od nekog vida nezaraznih bolesti - dijabetesa, kardiovaskularnih problema... kao i da je kod djece svako drugo muško, a svako treće žensko dijete gojazno. "To su alarmantni podaci", rekao je.

Pravna autonomija odnosi se na prostor djelovanja sporta u trouglu domaćeg zakonodavstva, međunarodno obavezujućih propisa i sportskih pravila, a Begović je pojasnio šta to znači.

"To znači da autonomija nije, kao što se želi predstaviti od strane nekih predstavnika krovnih sporstkih organizacija, koji su jako dugo ćutali na iste propise, potpuna sloboda i nezavisnost. Toga nema nigdje. Presuda Evropskog suda pravde i odluka Evropske komisije govore da je autonomija ograničena." Čim se dođe do korupcije i zloupotrebe položaja, država mora da reaguje, poručio je.

Begović je kazao da je više od hiljadu rješenja za registraciju sportskih organizacija nezakonito, podsjetivši da je to presuda Vrhovnog suda. "Mi moramo ući u proces revizije tih rješenja, to je mukotrpan posao, ali su presude obavezujuće za nas."

Na pitanje koji su to sportovi zapostavljeni, rekao je da su to, u organizacionom smislu, bazični sportovi - plivanje, atletika, gimnastika. "Ono što notiramo kod većine krovnih sportskih organizacija je zapuštenost u smislu adekvatnog usavršavanja kadrova u sportu. Negdje je to opravdano, a negdje pitanje samo intertnog odnosa - 'dobro mi je, na poziciji sam odlučivanja, što će biti sa sportom je manje važno'."

Pokušaće i da na nivou škola organizuju dodatne časove fizičkog vaspitanja.

Begović je rekao da će se ići u funkcionalnu depolitizaciju sporta i da će sugerisati krovnim sportskim organizacijama da usvoje kodeks dobre uprave.

Na pitanje zašto se ne uvede prinudna uprava u FSCG, poslije kršenja zakona prilikom sazivanja Skupštine tog saveza, pojasnio je da zakon ne poznaje sistem prinudne uprave u nevladinom sektoru, a sportske organizacije su neprofitne organizacije.

Apelovao je na FSCG da poštuje obavezujuće odluke države.

"Plašim se da će u suprotnom mjere biti još rigoroznije i naškoditi fudbalskom sportu, što niko ne želi. Obavićemo niz razgovora sa predstavnicima FSCG, Inspekcije za sport, vidjećemo koji su mehanizmi da se ubrza otklanjanje svih nepravilnosti."

Begović je rekao da je imao komunikaciju sa nekoliko "struja" u tom savezu koje žele promjene. "Vjerujem da će se otvoriti prostor za reforme jer nikome ne ide u prilog trenutno stanje".

Kazao je da je fokus, kada je u pitanju razvoj sportske infrastrukture, potrebno usmjeriti na sjever države, koji je "izuzetno zapušten". Planiran je javni poziv i postoji posebna budžetska linija će sufinansirati izgradnju, adaptaciju i opremanje sportskih objekata, dodao je Begović.

Na pitanje kakav je odnos prema sportistima u Crnoj Gori, ocijenio je da su sportisti ranjiva kategorija i da nisu uključeni u donošenje odluka.

"Zato i planiramo donošenje novog zakona i izdašniju podršku u pitanju stipendija i individualne podrške. Sportista mora biti u centru naše pažnje", zaključio je Begović, kazavši da očekuju od sportista da govore otvoreno o svojim problemima, kako bi država mogla stati iza njih.

Bonus video: