Najavljuju gradnju nekoliko bolnica, sve će zavisiti od budžeta

Sa bolničkim kapacitetima ne kuburi samo Podgorica, posebna priča su jug i sjever države

12298 pregleda 16 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Jedna od najmlađih bolnica u Crnoj Gori je Klinički centar Crne Gore. Sagrađen je sedamdesetih godina prošlog vijeka, ili preciznije 1974. godine, za potrebe grada koji je u to vrijeme imao 85 hiljada stanovnika. Danas je Klinički centar opšta bolnica za tri opštine, Podgoricu, Kolašin i Danilovgrad, koje zajedno imaju preko 250 hiljada stanovnika, a ujedno je i jedini Klinički centar u Crnoj Gori za državu koja ima 625 hiljada stanovnika.

Ovako su glasili podaci iz priloga TV Vijesti prije četiri godine. Otada se ništa nije promijenilo, osim vlast. Crna Gora u međuvremenu nije dobila nijednu novu bolnicu. Nakon pola vijeka, nova vlast u ovoj godini najavljuje početak izgradnje nekoliko njih.

“Neki od najvažnijih projekata su bolnice u Pljevljima i Podgorici, kao i rekonstrukcija bolnice u Bijelom Polju, rekonstrukcija više domova zdravlja”, kazao je ranije ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Ipak, to što je nešto predviđeno budžetom, ne znači da će biti i izgrađeno. Makar to nije bio slučaj sa prethodnom vlašću. Izgradnja Infektivne klinike i klinike za mentalne bolesti predviđena je bila i budžetom za 2018, kada se na mjestu ministra zdravlja nalazio Kenan Hrapović. Zatim je u više navrata iz tadašnje vlade saopštavano da je novac za izgradnju ovih klinika objezbijeđen od donatora, pa od EU, pa čak i od novca koji se nalazio na računu NKT-a. Klinike će se, na kraju, ipak graditi iz budžeta.

“Ono što ćemo sigurno prvo raditi, raspisan je tender za Infektivnu kliniku, i mi očekujemo da bi trebalo negdje na proljeće ili rano ljeto da započne izgradnja. S druge strane, ovih dana otvara se tender za kliniku za mentalne bolesti. Tako da očekujemo da će početkom ljeta krenuti izgradnja”, rekla je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Sa bolničkim kapacitetima ne kuburi samo Podgorica. Posebna priča su jug i sjever države. I dok izgradnje bolnice na primorju nije bilo ni u primisli ni prošle, a izgleda ni ove vlasti, sjever je figurirao godinama, makar kao stavka u budžetu. Još od 2018. bila je predviđena gradnja nove bolnice u Pljevljima.

“Da vam ne govorim o zdravstvenoj stanici Šavnik, Boan i slično tome, gdje su po pola godine u zimskim mjesecima, oni koji žive u tim mjestima praktično otkinuti od ostatka svijeta i za njih je jako važno da te zdravstvene stanice funkcionišu kako treba. Mi smo sad pristupili i već se radi na rješavanju tog problema", dodaje Borovinić Bojović.

A da je novca za gradnju novih bolnica bilo, pokazuje i primjer većine sadašnjih članica EU, koje su koristile pretpristupne fondove da naprave pravi bum u zdravstvenoj infrastrukturi. Ne i Crna Gora.

Bonus video: