Crnogorska IT industrija raste, ali fali stručnjaka

Prihodi od IT industrije u Hrvatskoj se mjere milijardama eura i polako sustižu one od turizma, dok su u Srbiji već prevazišli vrijednost izvoza poljoprivrednih proizvoda. Prihodi u Crnoj Gori 2020. su iznosili čak 170 miliona eura, a izvoz IT proizvoda i usluga čini 15 odsto našeg ukupnog izvoza

20473 pregleda 114 reakcija 29 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

IT industrija u Hrvatskoj je rasla četiri puta brže od BDP-a, dok je u Srbiji ta industrija učestvovala u ukupnom BDP-u sa šest odsto. Prihod IT sektora u Hrvatskoj 2020. iznosio je čak 3,7 milijardi eura i uskoro bi mogao prevazići prihode od turizma. Izvoz IT proizvoda u Srbiji 2020. iznosio je 1,1 milijardu eura i bio je veći od ukupnog poljoprivrednog izvoza u toj zemlji. U Crnoj Gori, iako mlad, taj sektor 2020. ostvario je oko 170 miliona eura prihoda.

"On učestvuje u ovom trenutku sa nekih 3,7 odsto u našem BDP-u. Tu naravno postoji veliki prostor za unaprijeđenje posebno ako imamo u vidu da u jednoj Estoniji se ostvaruje 12 odsto učešća u BDPu IT industrije. Imamo 14, možda ove godine čak i 15 odsto učešća u izvozu IT industrije u Crnoj Gori opet radi poređenja mogu da kažem da u Estoniji taj broj ide i do 40 odsto", kazala je državna sekretarka Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, Marina Banović.

Privatnici poručuju da značajno kaskamo za Evropom, a da je glavni uzrok tome nedostatak kvalitetnog IT kadra. Problem je i to što čim stasaju, IT stručnjaci lako nalaze posao u stranim firmama, što remeti domaći razvoj.

"Procjenjuje se da Crnoj Gori fali oko 500 IT stručnjaka u ovom trenutku, dok je u Evropi ovaj broj dosegao milion", navodi Banović.

Ivica Tatar, direktor jedne IT firme u Crnoj Gori, kazao je da se mora dosta raditi na edukaciji.

"Moramo dosta raditi na tome da stvaramo kadar, ja realno mislim da je IT razvojna šansa Crne Gore pored ovoga čime se prioritetno bavimo turizmom, poljoprivredom...”

Osim toga neophodno je i da država prepozna važnost Informacionih tehnologija i odluči se za dugoročno ulaganje u ovu oblast.

"Treba nekako da IT industrija postane strateška industrija u Crnoj Gori, da dobijamo nekakve olakšice u poslovanju. Da li će to biti nekakve olakšice na poreze doprinose I sve to što plaćamo ili neka druga vrsta podrške da li kroz neki investicioni aranžman, investicione fondove da bi mogli I mi ovdje da razvijamo IT industriju", dodaje on.

Strategijom digitalne transformacije koju je Vlada objavila 27. decembra planirano je da do 2026. godine u Crnoj Gori bude 50 odsto više diplomiranih IT stručnjaka, 25 odsto više zaposlenih u tom sektoru, ali i značajno više domaćih IT kompanija. One koji rade u tim kompanijama, TV Vijesti je pitala kako su zadovoljni uslovima rada.

"Izuzetno sam zadovoljan. Znatno se popravila situacija što se tiče zarada u prethodnih par godina, dosta smo kaskali ranije za Beogradom, Novim Sadom, da ne pričam o Zapadu, sad se polako taj jaz smanjuje", rekao je programer Marko Lekić.

Ministarstvo javne uprave planira da osnuje Institut za obrazovanje IT kadra i prekvalifikaciju nezaposlenih gdje bi mogli da se obučavaju i ljudi iz regiona. Upis prve generacije planiran je za septembar ove godine.

Bonus video: