Joković: SNP neće podržati vladu koja neće potpisati usaglašeni Temeljni ugovor sa SPC

Joković nije mogao da odgovori na pitanje da li je SPC prihvatljiv najnoviji nacrt Temeljnog ugovora koji su objavile Vijesti, ali je poručio da bi za SNP bilo zadovoljstvo ako neko iz te partije bude u prilici da potpiše taj ugovor

44908 pregleda 288 reakcija 111 komentar(a)
Joković, Foto: Luka Zeković
Joković, Foto: Luka Zeković

Lider Socijalističke narodne parije (SNP) Vladimir Joković saopštio je patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju da neće biti dio, niti će podržati bilo koju vladu u Crnoj Gori koja neće potpisati već usaglašeni temeljni ugovor sa SPC.

Joković je Televiziji Vijesti, nakon razgovora sa srpskim patrijarhom u Beogradu, kazao i da mu je Porfirije rekao da mu nije jasno zašto se potpisivanje Temeljnog ugovora toliko pominje u kontekstu političke krize u Crnoj Gori, te da je taj dokument već trebalo da bude potpisan.

Joković nije mogao da odgovori na pitanje da li je SPC prihvatljiv najnoviji nacrt Temeljnog ugovora koji su objavile Vijesti, ali je poručio da bi za SNP bilo zadovoljstvo ako neko iz te partije bude u prilici da potpiše taj ugovor.

"Uopšte nije bilo priče oko toga da li želi ili ne želi njegova svetost patrijarh srpski Porfirije da potpiše Temeljni ugovor s ovom Vladom. Ja sam patrijarhu rekao da SNP nikada ništa neće učiniti što je suprotno interesima SPC i da neće biti dio niti podržati bilo koju vladu koja neće potpisati već usaglašeni Temeljni ugovor sa SPC. Nemam informaciju da li je partijarh i pročitao i da li je informisan u vezi tog što je obavljeno u medijima u Crnoj Gori, dakle nijesmo razgovarali o detaljima Temeljnog ugovora. Čak je rekao da ne zna zašto je to toliko uzelo maha u političkom smislu, potpisivanje jednog ugovora koji, on smatra da je trebalo već da bude potpisan i da to ne bi trebalo da izaziva bilo kakve podjele. Što se tiče toga da će neko ispred SNP potpisati Temeljni ugovor, ja sam već rekao da će to biti zadovoljstvo i čast za svakog člana i simpatizera SNP-a, ako bude neko u prilici a pripada SNP-u da potpiše taj ugovor i radovaćemo se što će se konačno odnosi između države i crkve regulisati", rekao je Joković za TV Vijesti.

Bonus video: