Aligrudić: Fond PIO servisira prava za 128.000 penzionera, svi oni će dobiti povišicu od 2.13 odsto

"Ako vam kažem da je najniža penzija do sada bila 147 eura, a da je prosječna penzija bila 293 eura, onda vam je jasno kakav je moj odgovor na ovo pitanje", istakao je v.d. direktora Fonda PIO

17141 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Fond PIO servisira prava za 128.000 penzionera i svi oni će dobiti povišicu od 2.13 odsto, kazao je vršilac dužnosti direktora Fonda PIO Crne Gore Ranko Aligrudić.

On je gostujući u Bojama jutra istakao da ne mogu da kažu da li je dovoljno, te da ni u kom slučaju "penzije nisu tako sjajne" i da imaju veliki broj penzionera koji primaju dosta niske penzije.

"Ako vam kažem da je najniža penzija do sada bila 147 eura, a da je prosječna penzija bila 293 eura, onda vam je jasno kakav je moj odgovor na ovo pitanje", istakao je Aligrudić.

Usklađivanje od 2.13 odsto je, kako kaže, njihova zakonska obaveza, te da se svakog prvog januara u godini usklađuju penzije na osnovu statističkih podataka koje objavljuje Monstat.

"Reper za usklađivanje su dva parametra, jedan parametar je indeks rasta potrošačkih cijena a drugi parametar je indeks rasta zarada. Primjenjuje se formula gdje se od jednog parametra koji je veći uzima 75 odsto, a od parametra koji je manji uzima se 25 odsto, uporedni period je godina dana. Znači uzima se indeks rasta zarada i indeks rasta potrošačkih cijena iz prethodne godine u odnosu na godinu koja joj prethodi", naveo je Aligrudić.

Aligrudić kaže i da u Fondu PIO, Ministarstvu finansija i Upravnom odboru Fonda PIO pokušavaju da pomognu penzionerima sa najnižim primanjima preko socijalnog programa koji je vlada utvrdila.

"Usklađivanje penzija je zakonska obaveza i ukoliko se ne promjeni zakon mora ostati ista, mi smo u obavezi da primjenjujemo sve to. Rekao sam da su parlamentarci usvojili pred novu godinu da se penzije usklađuju sada tri puta godišnje. To znači da bi mogli da prate eventualno efekat ovog projekta Evropa Sad i to bi trebalo da se odrazi na povećanje penzija", saopštio je v.d. direktora Fonda PIO.

Bonus video: