Marić: Procesuiranje Medenice izazov, ona je doprinosila izgradnji osjećaja da pravda neće biti dostižna

Ističe da ne čudi što mnogi sumnjaju u to da će Medenica, ukoliko se utvrdi njega odgovornost, odgovarati. "Upravo je Medenica doprinosila izgradnji osjećaja u crnogorskoj javnosti da pravda neće biti dostižna, da postope zaštićeni, nedodirljivi", rekao je

20294 pregleda 8 komentar(a)

Hapšenje Vesne Medenice je događaj od izuzenog značaja za crnogorsko društvo zbog činjenice da su institucije sistema pokrenule postupak protiv nekad prve žene pravosudnog sistema Crne Gore, rekao je u Bojama jutra Boris Marić.

"Ovim procesuiranja smo pred velikim izazovom iz nekoliko razloga. Prvo imamo trajaću političku krizu koja utiče na institucije. Drugo, upravo je Medenica kreirala dio tih institucija koje treba da je procesuiraju i da joj sude i utvrde postojanje ili nepostojanje odgovornosti. Koliko su te institucije sposobne da se odupru pristicima koji postoje i danas..", rekao je Marić.

Smatra da je očigledno da u institucijama ima profesionalaca koji su sa međunarodnim organizacijama izgradili dobar odnos i objašnjava da Europol i druge organizacije nisu dostavile serviran slučaj.

"Dostavili su određene segmente koji su istražnim organima pomogli da sklope sliku".

Dodaje da ćemo tek vidjeti šta slijedi, te da li će ovo hapšenje imati domino efekat.

"Nije velika tajna da policija, istražni organi u zadnjih godinu i po dana rade na desetinama slučajeva koji su u Tužilaštvu, a da je tamo bilo određenih opstrukcija. Vidjećemo na koji način će se ojačati Tužilaštvo. Treba da pohvalimo korake glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića koji je krenuo u borbu koja nije nimalo laka, koja je izazovna i rizična. Trebaće mu ojačavanje tima, specijalnog policijskog, tužilačkog, konekcije sa Upravom policije....", navodi Marić.

Ističe da ne čudi što mnogi sumnjaju u to da će Medenica, ukoliko se utvrdi njega odgovornost, odgovarati.

"Upravo je Medenica doprinosila izgradnji osjećaja u crnogorskoj javnosti da pravda neće biti dostižna, da postoje zaštićeni, nedodirljivi. Naše institucije imaju mogućnost da utvrde određenu institucionalnu istinu, pitanje je uvijek koliko će se ona nekom svidjeti ili ne", poručio je.

Bonus video: