Stotine istrošenih guma zatrpavaju obronke Cijevne, nadležni nemaju rješenje

"Nemamo ni mjesto, ni gdje sa njima ni šta. Nailazimo na problem kad je skladištenje tih guma, lanci prodavnica i vulkanizeri pokušavaju da ih iz svojih magacina uklone, koriste razne načine da to odlože...", ističe iz DOO "Komunalno" Tuzi Mirsad Orahovac.

12346 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Na teritoriji Crne Gore još ne postoji uređeno mjesto za odlaganje neupotrebljivih guma, pa je padina rijeke Cijevne u naselju Cijevna Zatrijebač, poslužila nesavjesnim građanima.

"Ne znamo ko. Vidite kako se ovo odronilo, mislim da će i dalje nastaviti. Vidite kako je pravljen put, ovu veliku platformu prije je izgledalo drugačije, bio je prirodni zid i kada se pravio put napravila se ova platforma proširilo se to, rastinje je skrajnjeno i i faktički je zemlja ostala i dešava se erozija. Tu su gume odložene i od težine i vremenskih prilika one su se spuštile vidite i vi sami ispod ove zemlje ima još guma", kazala je sekretarka za poljoprivredu i ruralni razvoj Opštine Tuzi Ismeta Đokaj.

Nadležni znaju za ovaj ekološki incident i kako kažu nije problem otpad sakupiti, ali gdje će sa njim- to već ne znaju.

"Zašto nisu ove gume uklonjenje? Da vam kažem, nismo znali gdje da ih uklonimo. Nemamo ni mjesto ni gdje sa njima ni šta. Nailazimo na problem kad je skladištenje tih guma i ljudi ne znaju, lanci prodavnica i vulkanizeri pokušavaju da ih iz svojih magacina uklone, koriste razne načine da to odlože", ističe iz DOO "Komunalno" Tuzi Mirsad Orahovac.

Da ne brinemo o okolini dokaz je ovakav prizor i gume koje na kraju završe u rijeci.

"Dolazimo u situaciju da se ugrožava životna sredina. Na koji način? Kao što vidite ovo ovdje, stotine guma, u korito Cijevne, skladištenje guma na nekoj lokaciji koja nije dostupna javnosti neodgovorni građani pale te gume i ugrožava se vazduh i životna sredina i mi smo tu nemoćni, apelovali smo, imali smo kontakata da riješimo ovaj problem", kazao je Orahovac.

I zato je nelegalna deponija guma na obroncima kanjona Cijevne više od osam mjeseci.

"Definitivno ćemo morati da preduzmemo neke poteze. Dolazim iz firme, komunalnog preduzeća gdje je negdje u našoj nadležnosti da pokušamo da damo doprinos što ćemo ih skloniti. Imamo kapacitete, naše radnike, zaposlene, mehanizaciju ali definitivno gdje sa njima. Moraćemo s obzirom da dolazi ljetnja sezona, dolazi period turističke sezone. Moj zaključak je da se država ovim malo ozbiljnije pozabavi. Mi smo najmlađa opština, ne znam jesmo li najmanja. Ali mnogo veće opštine imaju ovaj problem. Definitvno vidim rješenje u tome što će se napraviti fabrika za reciklažu guma, i gdje će to biti organizovano, gdje će opštinske službe i preduzeća koja se ovim bave to rješavati", zaključuje Orahovac.

A do tada, ljepotu korita Cijevne skrivaće gomila guma.

Bonus video: