Oštre reakcije partija na najnoviju aferu

Svi saglasni da je sada na potezu Specijalno tužilaštvo

23015 pregleda 14 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Podaci Europola, koji ukazuju na vezu policije i mafije, za sada opozicione Demokratski front i Demokrate su, kažu, finalni dokaz - ko je zapravo vladao Crnom Gorom prethodne tri decenije.

"Ovo je pokazatelj opšeg rasula u bezbjednosnom sektoru koji je očigledno prethodnih godina u potpunosti srastao sa kriminalnim klanovima i postao jači od države”, kazao je jedan od lidera DF-a Milan Knežević.

"Dobili (smo) onu finalnu spoznaju - ko je zapravo iz pozadine upravljao državom punih 30 godina”, smatra poslanik Demokrata Vladimir Martinović.

U vladajućem Građanskom pokretu URA ističu da je sve ovo posljedica zarobljenih institucija.

"To je pokazatelj šta se događa kada se bilo koji politički sistem ili vlast okameni više decenija. Nemoguće je zaštititi institucije ukoliko se vlast redovno ne mijenja", kazala je poslanica GP URA Božena Jelušić.

Međutim, Demokrate optužuju premijera Dritana Abazovića da je, kao kordinator službi bezbjednosti, ćutao o svemu ovome i to povezuju s formiranjem nove vlade. Podsjećaju da su ga ranije pitali šta rade Ljubo Milović i Petar Lazović u policiji, ali su odgovori izostali.

"Vidjeli ste i da je predsjednik Demokrata Aleksa Bečić takođe bio praćen od strane ovih lica I to je nešto što je zabrinjavajuće. Sa druge strane, vi danas imate na političkoj sceni Crne Gore da je upravo formirana ova nelegitimna I neustavna vlada upravo sa onima koji su predmet ovih poruka na SKY aplikacijama i predmet ovih kriminalnih razgovora”, kazao je Martinović.

Iz URE odgovaraju da su Demokrate blokadom izbora novog Tužilačkog savjeta omogućile da Katnić drže ovakve predmete u fioci.

"Mi znamo da smo imali posla s optužnicama koje su s reda padale. O svemu ovome mogli smo da raspravljamo u onoj prethodnoj skupštinskoj većini, da je bilo I sreće I zajedničke pameti”, navodi Jelušić.

U Demokratskoj partiji socijalista (DPS) nisu željeli da za Televiziju Vijesti odgovore na pitanje o odgovornosti za kreiranje sistema u kojem se dešavaju ovakve afere. U Skupštini su pozvali nadležne da rade svoj posao, napominjući da se i na audio-snimku policajca Petra Knževića ukazuje na kontakte sa djelovima kriminalnih grupa.

"Vjerujem da ipak ljudi koji se bave određenim poslom, pogotovo službenici Uprave policije, ANB-a, treba da njihov rad i sve ono što se pojavi u dijelu njihovog rada treba da bude predmet rada nadležnih pravosudnih organa, bez našeg pritiska", kazao je portparol i poslanik DPS-a Miloš Nikolić.

A Knežević, kao predsjednik Odbora za bezbjednost, već za petak je sazvao sjednicu tog tijela na kojoj će tražiti da se donese odluka o kontrolnom saslušanju Abazovića, direktora policije Zorana Brđanina, glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića i šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića.

"Očekujem ekspresnu reakciju i čelnika Uprave policije, i glavnog specijalnog tužioca, a bogami i premijera Dritana Abazovića, jer je on bio u tom periodu koordinator svih službi bezbjednosti pa je potrebno i on da odgovori crnogorskoj javnosti da li je imao uvid u ove transkripte", rekao je Knežević.

Svi su saglasni da je sada na potezu Specijalno tužilaštvo.

Bonus video: