Uništene lubenice u Malesiji, poljoprivrednici pozvali Jokovića, Abazovića i Đeljošaja da reaguju

Veliki dio lubenica trebalo je da bude izvezen na evropsko tržište. Zbog skoka cijena, rekao je Dedvukaj, svaki poljoprivrednik je po ralu zemlje morao da uloži hiljadu eura

18584 pregleda 35 komentar(a)

Jako nevrijeme i grad koji su juče poslije podne zahvatili područje Podgorice i Tuzi uništili su polja lubenice u selu Malesija.

Mještanin Valentin Junčaj kazao je za Boje jutra da je ovo katastrofa za sve poljoprivrednike i pozvao državu da reaguje.

"Oko 2.000 tona je trebalo da bude izvezeno za Njemačku, a sve je uništeno. Ako država ne izađe u susret uništeni smo", rekao je Junčaj.

On je pozvao ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimira Jokovića, predsjednika Vlade Dritana Abazovića i predsjednika Opštine Tuzi Nika Đeljošaja da dođu u Malesiju i nađu način da pomognu poljoprivrednike.

Junčaj je naveo da je u pitanju hiljade tona, a da je on uzgajao grčku lubenicu koja se traži na evropskom tržištu.

"Imao sam i pregovore sa Švajcarskom, koja traži kvalitet, a mi ga imamo".

Poljoprivrednik Zef Dedvukaj kazao je da je ima 22 hektara obradive zemlje, te da mu je uništen uništen vinograd od 10 hiljada čokota, 20 hektara pšenice i sva lubenica.

I on je trebalo da izveze lubenicu.

"Na svako ralo zemlje ove godine, s obzirom na to da su velike cijene, poljoprivrednik je morao da uloži hiljadu eura", rekao je Dedvukaj.

David Camaj je rekao da nema šanse da se nešto spasi i da država mora da im pomogne.

"Prije mjesec dana je jak vjetar razorio zasade, a grad nas je dotukao. Uložio sam 52.000 eura koje moram da vrati različitim firmama", rekao je Camaj.

Bonus video: