Prijave za učeničke domove vrše se onlajn, uslovi su zadovoljavajući

"Negdje smo ispratili te civilizacijske trendove da imaju obezbijeđen internet, biblioteku, čitaonicu, da imaju optički kabl u sobi, TV, recepciju..."

3333 pregleda 0 komentar(a)

Đaci su već počeli sa pripremama za novu školsku godinu, čitaju se posljednje stranice lektira, kupuju se knjige, a počela je i prijava za učeničke domove.

Predsjednica Komisije za prijem u učenički dom Danijela Vlahović kazala je u Bojama jutra da učenici mogu naći platformu na sajtu Ministarstva prosvjete.

"To je veb adresa www.upis.edu.me tu se registruju i samim tim aplikacija im se otvara. Unose matični broj, naravno imaju sve korake, sve im piše kako šta, kada unesu matični broj sve im se otvori i oni zaključuju to sami. Poslije naravno mi radimo taj drugi dio, obradu podataka. Naravno olakšano je roditeljima, sami troškovi putovanja, oduzimanje vremena, ovjera dokumenata, znači da učnici popunjavaju tu aplikaciju i nemaju obavezu da donose nijedan dokument", objašnjava Vlahović.

Navodi da ima i izuzetaka.

"U slučajevima gdje su učenici stekli obrazovanje van Crne Gore, oni su u obavezi fizički da dostave dokumenata jer tada nije u mogućnosti sistem da povuče, u aplikaciji tu, iz baze podataka opšti uspijeh".

Svega dvije sedmice dijele učenike od samostalnog života, a uslovi u domu su prema riječima predsjednice komisije za prijem učenika zadovoljavajući.

"Učenici imaju određene sadržaje, imaju vaspitni rad koji je prepušten vaspitačima koje rade sa njima, imaju sportske aktivnosti, imaju sadržaje u domu. Negdje smo ispratili te civilizacijske trendove da imaju obezbijeđen internet, biblioteku, čitaonicu, da imaju optički kabl u sobi, TV, recepciju...", kaže Vlahović.

Dom učenika u Podgorici primiće i ove godine 130 đaka, do sada se prijavilo njih 44. Konkurs je počeo 15. i trajaće do 19. avgusta, a cijene, za sada ostaju iste, 6.60 eura za smještaj i 18.60 eura za menzu.

Bonus video: