"U školama se već održava dopunska nastava, predznanje bitan činilac za ostvarenje kvalitetnog znanja"

"Naša preporuka je da za dopunsku nastavu ne moraju strogo i kruto da se pridržavaju pravila da tim časovima prisustvuju učenici koji imaju poteškoća u savlađivanju gradiva, već da mogu prisustvovati svi učesnici kako bi nastavnici pojasnili onaj dio gradiva koji je neophodan da se iz određenih predmeta ostvari taj kontinuitet", objasnila je

6262 pregleda 6 komentar(a)

Svaka škola će procijeniti i u odnosu na strukturu učenika i svoje potrebe organizovati dopunsku nastavu. Nastavnici imaju profesionalnu slobodu kada je riječ o nastavi, odabiru metoda, tako da i ovdje imaju autonomiju da procijene koliki će broj učenika uputiti na dopunsku nastavu da bi se što kvalitetnije vratili redovnom nastavnom procesu, kazala je u Bojama jutra v.d. direktorice Zavoda za školstvo Zoja Bojanić Lalović.

Ona je kazala da je Zavod kao institucija koja ima prije svega savjetodavnu ulogu proslijedilo određene smjernice školama kako bi ih uskladu sa svojim nadležnostima podržali u organizaciji procesa rada, a u smjernicama jedna od prepruka je da nastavnici koriste dopunsku nastavu kao način da ono što je propušteno, a neophodno je za ostvarenje kontinuiteta u radu, ostvare kroz odražavanje dopunske nastave.

"Mi tu nismo izašli iz zakonskih okvira. U Zakonu stoji da su škole u obavezi da organizuju dopunsku i dodatnu nastavu i nastavnici to čine, a nadzornici su imali uvid da se to redovno održava. Naša preporuka je da za dopunsku nastavu ne moraju strogo i kruto da se pridržavaju pravila da tim časovima prisustvuju učenici koji imaju poteškoća u savlađivanju gradiva, već da mogu prisustvovati svi učesnici kako bi nastavnici pojasnili onaj dio gradiva koji je neophodan da se iz određenih predmeta ostvari taj kontinuitet", objasnila je Bojanić Lalović.

Ističe da je poznato da je jedan od bitnih činilaca za ostvarenje kvalitetnog znanja predznanje učenika, te da ako se uzme u obzir prethodni period, sigurno kod nekih predmeta postoji nešto što bi se moralo nadoknaditi.

"Poslaćemo pojašnjenje školama i organizovati savjetovanje gdje ćemo porazgovarati o tome šta očekuju od Zavoda kao institucije koja sa njima učestvuje u organizaciji rada".

Komentarišući izjavu predsjednika Sindikata prosvjete Radomira Božovića da nastavnici i profesori prijave ukoliko na njih bude neko vršio pritisak za dodatni rad, Bojanić Lalović poručuje da je to zbunjuje, te da se dopunska i dodatna nastava već održavaju.

"Sad smo u nekoj situaciji da se postavlja pitanje da li škole svoju zakonsku obavezu ispunjavaju", zaključila je.

Bonus video: