Kirije porasle i do 50 odsto, nema stana za porodicu ispod 300 eura

"Imamo toliko članova na primorju koji su nam rekli da su po par dana spavali u autu. Kada dođe sezona stanodavci povećavaju drastično kiriju zbog turista, podstanari ne mogu da plate... Kirije su rasle i zbog velikog broja izbjeglica iz Rusije i Ukrajine"

9819 pregleda 16 komentar(a)

Podstanari nikad nisu dobro živjeli, a u posljednje vrijeme nemoguće je biti podstanar u Crnoj Gori jer su kirije porasle i do 50 odsto, rekao je u Bojama jutra Dragan Živković iz Udruženja podstanara "Moj dom".

On je poručio da donosioci odluka, poslanici i političke partije ne znaju za podstanare.

"Njima bi trebalo da uputimo pitanje kako podstanari žive, da li mogu žive na nivou ljudskog dostojanstva ili ne mogu. Mi se kao Udruženje borimo da taj status bude mnogo bolji, prihvatljiviji, da se neke stvari pokrenu, međutim nemamo sagovornika ni u jednoj političkoj partiji, poslaniku koji bi navodno trebalo da se bori upravo za naša prava", rekao je Živković.

Ističe da ni građani koji nisu podstanari u velikom broju ne mogu da se izbore sa današnjim životom.

"Na sve ono što fali proodici dodajte kiriju, nesigurnost življenja pod nekim krovom, bezbroj seljenja, problema".

Živkoiž kaže da su kirije porasle prije osam mjeseci, pa ponovo prije pet, te da su skočile i do 50 odsto.

"Ispod 300 eura nema stana u kojem bi porodica mogla da pristojno živi. Kad na to dodate račune vi prelazite već neki lični dohodak ukoliko neko radi u porodci. Pa hrana, a sad je početak školske godine.. Mnogi nisu mogli da obezbijede garderobu djeci", navodi Živković.

Kaže da je situacija na primorju najgora.

"Imamo toliko članova na primorju koji su nam rekli da su po par dana spavali u autu. Kada dođe sezona stanodavci povećavaju drastično kiriju zbog turista, podstanari ne mogu da plate to i primorani su da napuste stan".

Kirije su rasle i zbog velikog broja izbjeglica iz Rusije i Ukrajine.

"Imali smo priliv ogromnog broja Ukrajinaca i Rusa. To su izbjeglice i oni su ovdje imali prilike i da kupe i da plate nešto, ali sve je to uticalo na drastično povećanje kirije na primorju. Imali smo i poziva gdje se podstanari javljali da je stan u kojem su živjeli bez ikakve konsultacije prodat, i gdje su morali u najkraćem mogućem roku da nađu stan i da se isele", rekao je Živković.

Bonus video: