Rovčanin: Energetska situacija ozbiljna, ne i dramatična

"Prošli smo krizni period, očekujemo povoljnu hidrologiju u posljednja tri mjeseca, gdje ćemo imati viškove električne energije, imaćemo za izvoz"

22713 pregleda 15 komentar(a)
Rovčanin, Foto: TV Vijesti
Rovčanin, Foto: TV Vijesti

Energetska situacija u Crnoj Gori je ozbiljna, ali ne i dramatična, kazao je gostujući u Reflektoru na Televiziji Vijesti izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin.

On je pojašnjavajući termin "ozbiljna", kazao da to znači da smo na nivou povećane odgovornosti i praćenja energetske slike.

"Prošli smo krizni period, očekujemo povoljnu hidrologiju u posljednja tri mjeseca, gdje ćemo imati viškove električne energije, imaćemo za izvoz", naveo je Rovčanin.

On je zasada isključio mogućnost restrikcija.

"Do njih može doći ako bude velikih havarija u objektia, ali to su vanredne okolnosti i to bih isključio".

Rovčanin
Rovčaninfoto: TV Vijesti

Rovčanin je pozvao državne organe uprave opštine, građane da štede struju.

On je kazao da je u prvih šest mjeseci EPCG ostvarila dobit od 6,5 miliona eura...

Mujović: Građani imaju razloga za brigu u budućnosti

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore Saša Mujović kazao je da energetska situacija u Crnoj Gori nije povoljna.

"Najveći dio električne energije Crna Gora proizvodi iz hidroelektrana i čim se suočite sa nekom sušnom godinom vi ste u problemu. Nema razloga za paniku i smatram da ćemo ovu jesen i zimu prevazići, međutim smatram da građani imaju razloga za brigu u budućnosti. Šta će se desiti sa energetskim sektorom u narednim godinama, decenijama? U energetici se problemi ne rješavaju danas za sjutra. Sve je stvar planiranja. Za izgradnju jednog značajnog energetskog izvora, kakav treba Crnoj Gori, treba od sedam do 15 godina i to dovoljno govori da ovaj problem sa kojim smo se sada suočili ne možemo riješiti u tom periodu...", naveo je Mujović.

Mujović
Mujovićfoto: TV Vijesti

On je dodao da nije logično da se profit EPCG, misleći na Željezaru, usmjerava u nešto za šta se "nema validna analiza".

Bonus video: