Za 11 mjeseci iz budžeta isplaćeno preko dva miliona eura za funkcionerske naknade

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kaže da naknade za smijenjene funkcionere treba da ostanu, kako oni koji su radili u javnom sektoru ne bi ostali na ulici, ali da se može razmotriti njihov iznos i da li da traju godinu ili kraće

12425 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Ilustracija, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Dva miliona 122 hiljade eura – toliko je Ministarstvo finansija isplatilo naknada bivšim funkcionerima za 11 mjeseci ove godine a nakon prestanka funkcije.

Ovo, ipak, nije konačna cifra, budući da kasa resora finansija ne uključuje naknade za ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova, te Fonda zdravstva. Ministar finansija ukazuje da su naknade nakon prestanka funkcije u javnoj upravi nužne, ali da se može otvoriti pitanje da li treba da traju godinu.

"Ne može se neko ispratiti, pogotovo ko je časno radio svoj posao kad mu istekne mandat, ‘ajd sad prti na ulicu. Protiv sam te demagogije koja se čuje da će se tu napraviti enormna ušteda, to čak nijesu i neke velike cifre, ali generalno je mjera koja postoji i protiv sam da se izbaci iz sistema. O dužini trajanje te mjere, da li je to godina dana ili pola godine, apsolutno treba da se otvori diskusija", kazao je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Krajem prošle godine naknade nakon prestanka funkcije primalo je oko 200 funkcionera bivše DPS vlasti. U maju ove godine, nakon formiranja manjinske Vlade Dritana Abazovića, po podacima Ministarstva finansija, ove naknade primilo je 127 javnih funkcionera, među kojima su i novi iz Vlade Zdravka Krivokapića. Za to je iz državnog budžeta izdvojeno nešto preko 210 hiljada eura.

I u narednim mjesecima takozvanu funkcionersku naknadu primalo je između 108 i 119 javnih funkcionera, a mjesečno je za to išlo od oko 170 do 200 hiljada eura.

Damjanović kaže da se osim o dužini trajanja naknade, može razgovarati i o njenom iznosu

"Ima negdje nelogičnosti. Neko je na nekoj funkciji sa 900 ili hiljadu eura pa će primati godinu dana, neko je na ozbiljnijoj. Znate da postoje poslovi u javnom sektoru, kroz regulatorne agencije, kroz raznorazne sisteme javnih preduzeća, izvršnih direktora, gdje su zarade duplo veće nego ministarske, gdje su zarade tri ili četiri puta veće nego funkcionerske, pa nije isto godina dana kad on prima nakon prestanka mandata i godina dana ako prima neki funkcioner lokalne samouprave, koji je imao platu 800, 900 eura. Može da se razgovara, treba da se razgovara, da vidimo koji je to optimalan model, da se zaista ne daje što ne treba i što ne pripada", navodi Damjanović.

Prema podacima Ministarstva finansija koji su nam ranije dostavljani, u toku 2020. i 2021. godine, za funkcionerske naknade iz budžeta je isplaćeno oko četiri miliona eura.

Crna Gora prednjači u regionu kada je u pitanju i visina i vrijeme primanja takozvanih funkcionerskih naknada. U Hrvatskoj, na primjer, bivši funkcioneri dobijaju otpremninu regulisanu propisom o radu, a postoji i odredba po kojoj pravo na ovu naknadu nemaju oni koji su podnijeli ostavku ili su razriješeni sa dužnosti. U Srbiji funkcioneri državne administracije primaju naknade tri mjeseca nakon prestanka funkcije, a poslanici šest.

Bonus video: