Za Demokrate i GP URA istovremeni predsjednički i vanredni parlamentarni izbori racionalno rješenje

Neven Gošović iz Demokrata za TV Vijesti pojašnjava da je 19. januar krajnji rok za raspisivanje predsjedničkih izbora, a optimalan datum održavanja 2. april

10572 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Istovremeni predsjednički i vanredni parlamentarni izbori su racionalno rješenje, ali to treba da bude dogovoreno u parlamentu, poručuju iz Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA, dan nakon što većina nije uspjela da postigne dogovor o sastavljanju vlade i najave Demokratskog fronta (DF) da će inicirati objedinjavanje tih izbora.

Neven Gošović iz Demokrata za TV Vijesti pojašnjava da je 19. januar krajnji rok za raspisivanje predsjedničkih izbora, a optimalan datum održavanja 2. april.

Da bi se tu uklopili i vanredni parlamentarni, neophodno je da Skupština, na zahtjev najmaje 27 poslanika, skrati mandat najkasnije do 30. januara.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović je naknadno u odgovorima Televiziji Vijesti navela da je ona, po Ustavu, nadležna za raspisivanje predsjedničkih, ne i parlamentarnih izbora, koje raspisuje predsjednik države kada se za to steknu uslovi.

Đurović kaže da će sve svoje ustavne obaveze obaviti u predviđenim rokovima, vodeći pritom računa o onome što je najvažnije, a to je interes građana.

Navodi da je spremna da ponovo pokrene parlamentarni dijalog kako bi se postigao dogovor oko sudija Ustavnog suda.

Bonus video: