Krivolov na Skadarskom jezeru ne jenjava: Inspekcije tvrde da pišu kazne, ekolozi kažu da je to nedovoljno

"Na Skadarskom jezeru ukupno sam napisao prekršajnih naloga u iznosu od 4.500 eura, dok je ukupna količina ribe koju sam predao upravi za katastar i državnu imovinu 300 kilograma", kazao je Knežević

9982 pregleda 14 komentar(a)
Detalj sa Skadarskog jezera, Foto: Printscreen YouTube
Detalj sa Skadarskog jezera, Foto: Printscreen YouTube

Posjeta Skadarskom jezeru prošle godine je bila velika. Ne da bi se uživalo u ljepoti ovog zaštićenog područja, već zbog ulova ribe. Uprkos termalnim kamerama na jezeru koje bi trebalo da obeshrabre krivolovce, krivolov ipak cvjeta.

"Da je krivolov uglavnom fokusiran tamo na ribu, obzirom da se radi o velikim zaradama. To je nešto što traje dugi niz godina i svakako zahtijeva nekako međuinstitucionalnu saradnju i to je nešto što mora dakle da se rješava", kazao je Bojan Zeković iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Da smanji krivolov, inspektor za ribarstvo Ivan Knežević dvadeset tri puta reagovao je prošle godine, po osnovu prijava policije i službenika Nacionalnog parka Skadarsko jezero.

"Na Skadarskom jezeru ukupno sam napisao prekršajnih naloga u iznosu od 4.500 eura, dok je ukupna količina ribe koju sam predao upravi za katastar i državnu imovinu 300 kilograma", kazao je Knežević.

Zeković naglašava da, "ono što znamo iz prakse je da je to puno više, dakle da krivolov na jezeru ne jenjava".'

Zeković dodaje da nadležni pod hitno treba da se angažuju jer imaju veliku odgovornost.

"To je nacionalni park, osim toga što je nacionalno zaštićen, to je i međunarodno zaštićeno područje, dakle, močvara od Međunarodnog značaja, naša odgovornost prevazilazi granice Crne Gore. Mora puno više da se radi i generalno ako imamo takvu situaciju zaštićenog područja, jasno je otprilike šta se dešava i van zaštićenih područja. To što izostaje su svakako reakcije, mislim problem je jako ozbiljan", kazao je Zeković.

Osim ribe, na Skadarskom jezeru krivolovci prijete i pelikanima i još nekim zaštićenim vrstama.

Bonus video: