Mihaljević: Da je zemljotres jačine 7,8 Rihtera pogodio Crnu Goru posljedice bi bile katastrofalne

Mihaljević je naglasila da je 7,8 stepeni preko očekivane magnitude za našu državu, i da je "Crna Gora mala i nema resursa da se izbori sa takvim intenzivnim dejstvom koje se nenajavljeno desi"

24922 pregleda 41 komentar(a)
Mihaljević, Foto: Printscreen YouTube, Vijesti online
Mihaljević, Foto: Printscreen YouTube, Vijesti online

Seizmološkinja Jadranka Mihaljević iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju saopštila je da je zemljotres jačine 7,8 po Rihteru pogodio Crnu Goru posljedice bi bile katastrofalne.

To je kazala u Bojama jutra Televizije Vijesti, povodom jakog zemljotresa koji je juče pogodio Tursku i Siriju.

Mihaljević je naglasila da je 7,8 stepeni preko očekivane magnitude za našu državu, i da je "Crna Gora mala i nema resursa da se izbori sa takvim intenzivnim dejstvom koje se nenajavljeno desi".

Kako kaže, na razornost zemljotresa značajno utiču, "nepoštovanje pravila izgradnje, nedovoljno dobro projektovanje, nepoštovanje projekta u izgradnji, održavanje zgrade, pozicija između zgrada,sve ovo dovodi do opasnosti od zemljotresa".

Dodaje i da će u Turskoj sigurno biti serija potresa koja traje, dok će za smirenje tla biti potrebne godine.

"Mi još uvijek registrujemo zemljotrese koji se mogu povezati sa zemljotresom u Draču. Što je jači zemljotres, proces smirivanja je širi u prostoru a duži u vremenu", navodi Mihaljević.

Mihaljević je dala i generalne savjete šta treba raditi u slučaju potresa, "treba se spustiti i pokriti glavu, zaštititi disajne puteve i ne treba imati nepričvršćene police sa teškim predmetima niti ići blizu prozora".

"Treba pogledati prostor u kome živite, i vidjeti da li je on siguran, treba ići blizu konstruktivnih zidova, to su zidovi gdje je teško ubosti ekser, betonski zidovi i kada se završi zemljotres treba izaći iz objekta i što prije se udaljiti od njega", naglasila je Mihaljević.

Bonus video: