Hoće li se predsjednički kandidati odreći partijskih funkcija u slučaju pobjede?

"Ukoliko budem izabrana za predsjednicu Crne Gore želim da tu funkciju obavljam u punom mandatu, što je nespojivo s partijskom funkcijom. Želim da budem predsjednica svih građana i danom izbora za predsjednicu prestaju funkcije u SDP -u", kazala je Vuksanović Stanković

11992 pregleda 8 komentar(a)
Nikolić, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Nikolić, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Biću predsjednik svih građana – obećavaju, bez razlike, predsjednički kandidati proteklih dana...Da li su spremni da se zarad toga odreknu partijske funkcije? Neki jasno odgovaraju.

Predsjednički kandidat Demokrata Aleksa Bečić je kazao da je "predsjednik Crne Gore predsjednik svih građana, a ne predsjednik grupe građana. Ukoliko budem izabran za predsjednika Crne Gore, neću rukovoditi političkim subjektom na na čijem sam čelu".

Predsjednička kandidatkinja Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković je istakla, "ukoliko budem izabrana za predsjednicu Crne Gore želim da tu funkciju obavljam u punom mandatu, što je nespojivo s partijskom funkcijom. Želim da budem predsjednica svih građana i danom izbora za predsjednicu Crne Gore prestaju funkcije u Socijaldemokratskoj partiji".

Predsjednički kandidat Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović je kazao da je najmanje što bi uradio "zamrzavanje svake druge javne funkcije, a posebno lidersko-partijske, jer nam treba raskid sa prošlim sistemom u kome je funkcja predsjendika Crne Gore omalovažena i degradirana. Istovremeno, podržao bih i podstakao promjenu Ustava u tom dijelu".

Neki predsjednički kandidati nisu se sasvim precizno izjasnili u vezi sa mogucnošću odricanja od partijske funkcije, budu li izabrani za šefa države.

Predsjednički kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić je poručio da će, "u dogovoru sa mojim ljudima, sa rukovodstvom stranke, iznijeti im tu ideju i spremnost da to uradim, i sa kolegama iz stranke zajdnički ćemo donijeti odluku"

Predsjednički kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović je naglasio, "kao što sam i do sada više puta pokazao, ukoliko postanem predsjednik, donijeću odluku o tome u skladu sa najboljom međunarodnom praksom".

Iz DPS-a nije stigao odgovor za njihovog lidera i aktuelnog šefa države, ali je Milo Đukanović jedini predsjednički kandidat koji se već pokazao u praksi. Na predsjedničkoj funkciji bio je do sada dva puta, istovremeno pokrivajući i lidersku poziciju u partiji.

Novinar Monitora Predrag Nikolić primjećuje, pak, da se neka pravila polako mijenjaju.

"Znamo svi što je Đukanović poručivao posljednjih 30 godina i mi jednostavno treba da izađemo iz te đukanovićevske ere i krenemo da vidimo praksu drugačije politike. Đukanović je to radio zato što mu je moglo biti, sada očigledno ne može da mu bude to – sada mora da se pojavi na tv duelu i to bez sata koji toliko itirira javnost svih ovih godina, decenija. Samim tim neka pravila su se promijenila", kazao je Nikolić.

Nešto je ipak nepromijenjeno.

"Vidimo da i u ovim izborima imamo lidere partija i problem je što su kod nas kako partije zarobljene liderima, tako i lideri partijskim politikama. Ja u ovoj postavci ne očekujem neke velike iskorake, mada poslije Đukanovićeve 30-godišnje vladavine sve bi bio iskorak", dodao je Nikolić.

Uz obrazloženje da želi da bude predsjednik svih građana, Đukanovićev partijski kolega, Filip Vujanović, zamrznuo je stranačku funkciju u DPS-u, nakon što je 2003. izabran za šefa države.

Bonus video: