Ćalović Marković: Partije imaju tendenciju da se prema građanima ponašaju sa omalovažavanjem, ne pamtimo svi kao kolibri

"Sjećamo se da su Demokrate optuživale gospodina Abazovića za korupciju kada je donio političku odluku da URA smijeni gospodina Bečića sa mjesta predsjednika parlamenta. Sad se postavlja pitanje kako je moguće da oni formiraju koaliciju kojoj je glavna tema borba protiv korupcije"

17296 pregleda 57 reakcija 53 komentar(a)
Ćalović Marković, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ćalović Marković, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) kazala je povodom parlamentarnih izbora 11. juna da imamo s jedne strane zagušenje brojem političkih partija koje su predale liste.

"Očigledno je da jedan značajan broj njih zasigurno neće preći cenzus i u tom smislu je pitanje da li je moglo doći do dodatnog ukrupnjivanja da bi se smanjilo trošenje državnih fondova koje se dešava u velikoj mjeri na svakim izborima. Daću primjer predsjedničkih izbora. Sjećate se kandidata Jodžira, famoznoga, ogromna sredstva koja su data za organizaciju kampanje ni na koji način nisu opravdana. To se pretvorilo u jednu vrstu biznisa da se na taj nčin dolazi do fondova", kazala je Ćalović Marković u Pregledu štampe u Bojama jutra na TV Vijesti.

Ona je dodala da imamo neke krajnje neprincipijelne koalicije za koje misli da će biti konfuzne za građane, gdje odnosi i poruke koje šalju prosto nisu u skladu s onim što smo slušali u prethodnom periodu.

"Meni se čini da političke partije imaju tendenciju da se prema građanima ponašaju često sa nekim omalovažavanjem pa se onda iznenade zbog čega dobiju takve rezultate na izborima jer ipak ne pamtimo svi kao kolibri i sjećamo se šta su oni govorili jedni o drugima prije nego što su iz nekih političkih kalkulacija ušli u koalicije", kazala je Ćalović Marković.

Ona je kao primjer navela koaliciju Građanskog pokreta URA i Demokratske Crne Gore.

Na čelu GP URA je premijer Dritan Abazović, a na čelu Demokrata bivši predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

"Sjećamo se da su Demokrate optuživale gospodina Abazovića za korupciju kada je donio političku odluku da URA smijeni gospodina Bečića sa mjesta predsjednika parlamenta. Sad se postavlja pitanje kako je moguće da oni formiraju koaliciju kojoj je glavna tema borba protiv korupcije. Jesu li pogriješili kada su optužili Abazovića za korupciju, jesu li građani koji su izlazili na proteste to progutali i prihvatili tako nešto kao činjenicu i ipak ušli u koaliciju sa tom partijom. Mislim da na ovom primjeru vidimo kako ekstremna retorika koju koriste naše političke partije može da im se obije o glavu", rekla je Ćalović Marković.

Bonus video: