Turizam u Gusinju: Uprkos lošoj infrastrukturi posjetilaca ima iz čitavog svijeta

Ugostitelji koji ih dočekuju, ističu da je, s obzirom na posjećenost, ovaj kraj zaslužio veća ulaganja.

10667 pregleda 4 komentar(a)
Oko Skakavice, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Oko Skakavice, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Uprkos lošoj putnoj i drugoj infrastrukturi, slabom dometu, vodopad Grlja, Oko Skakavice, dolinu Rapojane ili Grebaje - prirodne ljepote ispod Prokletija, posjećuju turisti iz čitavog svijeta.

Ugostitelji koji ih dočekuju, ističu da je, s obzirom na posjećenost, ovaj kraj zaslužio veća ulaganja. U Opštini Gusinje obećavaju bolje dane. Predsjednica Anela Čekić kazala je da se neki lokalni putevi rade, a neki će tek.

Dosta rupa i krivina ili makadamski put bez rasvjete i siganala, nešto je sa čime se turisti iz čitavog svijeta suočavaju na putu do prirodnih atrakcije podno Prokletija u Gusinju. A, ima ih dosta - vodopad Grlja, Oko skakavice, dolina Rapojane ili Grebaje.

"Priroda je prelijepa, zadovoljstvo je boraviti ovdje. Došli smo pješke, auto smo ostavili malo dalje zbog lošeg puta", kaže turista iz Francuske.

Na stotine turista koje dođu ovdje zaslužili su bolje uslove, ističe ugostitelj koji se ovim poslom ovdje bavi više od sedam godina.

"Put do Rapojane je od kad je Vojska Jugoslavije otvorila, na više mjesta je baš katastrofa. Ne može se autom i malo auto nema šanse da ode tamo, neće se vratiti, ostaće tamo pokvaren ili slomljen. Trebalo bi da su zaslužili više zbog te posjećenosti, trebalo bi da bude malo sređenije. Nema dovoljno kanti, tu se stvara mali problem kod turista, jer oni su naučeni da baš da vide prirodu čistu, što se žale na to", rekao je Ahmentaj Kelmend.

Kelmend dodaje da je on dao novac da se napravi rasvjeta i česma u selu Vusanje. Ističe da mu se građani iz dijaspore javljaju kako bi donirali u javnu infrastrukturu, ali ne mogu zbog administrativnih prepreka.

A, da za tim možda neće biti potrebe, pokazuju radovi na putu Gusinje - Vusanje u dužini od 1,3 kilometra, dok se, kako ističe prva žena Opštine Gusinje, istovremeno radi projektna dokumentacija za drugu fazu ovog puta.

"Kako bi čitava dionica puta od Gusinja prema Vusanju bila završena. Jedna dionica prema Vusanju je napravljen jedan dio rasvjete. Isto tako put prema Grebajama u vrijednosti od četiri miliona eura, projekat je završen, projekat je revidovan, napravljen je elaborat o eksproprijaciji kao i procjena i vrlo brzo ćemo ući u pitanja rješavanja eksproprijacije i nadam se da će taj projekat biti kapitalni projekat Opštine Gusinje za narednu godinu", poručila je Anela Čekić.

Do naredne godine, stanovnici Gusinja i turisti, moraju kao do sada, da veći dio puta pješače da bi uživali u ovoj ljepoti, koju bi u mnogim drugim državama znali bolje da iskoriste. A, kod nas oni koji dođu ovdje moraju paziti da se ne izgube, jer je pitanje da li bi im telefon koristio, zbog slabog dometa.

Bonus video: