TV Vijesti: Dogovor o Vladi 99 odsto postignut

Još nije poznato koliko bi novi kabinet mogao imati resora, od toga zavise i konačni dogovori sa onima koji će činiti buduću izvršnu vlast

55250 pregleda 429 reakcija 159 komentar(a)
Mandatar Milojko Spajić, Foto: Boris Pejović
Mandatar Milojko Spajić, Foto: Boris Pejović

Dok se, van očiju javnosti, pregovori o formiranju nove Vlade približavaju kraju prvog, od predviđena tri mjeseca, još nije poznato ni koliko bi novi kabinet mogao imati resora. Od toga zavise i konačni dogovori sa onima koji će činiti buduću izvršnu vlast.

Prema nezvaničnim informacijama Televizije Vijesti iz Bošnjačke stranke, iako pregovori još traju, dogovor o novoj Vladi je 99 odsto postignut.

Ranije se spekulisalo da bi BS-u trebalo da pripadne mjesto potpredsjednika vlade, te resori saobraćaja, energetike, dijaspore i poljoprivrede. Poljoprivredu, prema nezvaničnim informacijama TV Vijesti, traži i SNP, pa se ne isključuju ni međusobni razgovori ove partije i Bošnjačke stranke. SNP još računa takođe na potpredsjedničko mjesto, te ministarstvo turizma, a moguće i na još jedan resor.

Ako SNP pristane da uđe u Vladu, mandatar Milojko Spajić ima 41 glas u parlamentu, koliko je neophodno za novu Vladu, i bez dvije poslanice njegove Evrope sad Jevrosime Pejović i Radinke Ćinćur, te poslanika Ujedinjene Crne Gore Vladimira Dobričanina, a koji traže da dio nove vlasti bude i koalicija "Za budućnost Crne Gore".

U međuvremenu, iz Evrope sad danas ponavljaju da neće se DPS-om, ali upiru prstom i u koaliciju "Za budućnost Crne Gore" i Građanski pokret URA, koji će, ako Spajić sastavi Vladu, zajedno završiti u opoziciji.

“PES je partija koja nije imala nikakve aranžmane sa DPS-om, za razliku od mnogih drugih. DPS se čak udružio sa predstavnicima ZBCG i URE u pokušajima da spriječi lidera PES-a da, kao pobjednik izbora, uopšte i dobije mandat za sastavljanje nove Vlade. DPS je organizacija koja se i dalje nije ogradila od korumpiranih i nezakonitih djelovanja svojih funkcionera”, saopštio je PES.

Iz DPS-a odgovaraju da se PES napadom na njih pravda strankama bivšeg Demokratskog fronta, što je, kažu, tragikomično.

"Kada spominjete korupciju, želimo da podsjetimo sva četiri krila PES, da nema ni godinu i po dana da postoje na političkoj sceni, a fioke u tužilaštvu već su pune krivičnih prijava protiv njihovih funkcionera, zbog sumnji na korupciju i zloupotrebu položaja", navodi DPS.

PES-u su odgovorili i iz koalicije "Za budućnost Crne Gore" i iz GP URA.

“Evidentno je da ne postoji jasan plan o tome kako ići dalje u pregovorima, nakon što je koalicija ZBCG prihvatila ponudu za učešće u vladi. Mandatar Spajić i ljudi iz njegovog najbližeg okruženja kao da rade sve na tome da gubitnici izbora budu pobjednici, a da narod koji je pobijedio bude poražen”, rekli su u ZBCG.

GP URA je ocijenio da PES nije dorastao ozbiljnom poslu kakav je formiranje vlade

"Ne tražite krivce u drugima i opravdanja za očiglednu saradnju sa kriminogenim strukturama”, naveli su iz te stranke.

Mandatar je prije deset dana objavio da ima većinu za formiranje vlade, ali je u međuvremenu postalo upitno ima li podršku i svih poslanika s liste PES-a.

Bonus video: