Žestok sukob unutar SSCG: GKU za zaposlene u upravi i pravosuđu mogao bi dovesti do velikog raskola

Tim ugovorom, koji je potpisan prije osam mjeseci, članovi Sindikata uprave i pravosuđa na čijem je čelu Nenad Rakočević dobili su veća prava od onih koji su u drugim sindikatima ili nisu sindikalno organizovani a rade u istoj djelatnosti

12671 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Žestok sukob unutar Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) i to zbog Granskog kolektivnog ugovora (GKU) za zaposlene u upravi i pravosuđu, koji je potpisan prije osam mjeseci.

Iako ih dijeli samo sprat u zgradi, šest članova Granskog kolektivnog ugovora za upravu i pravosuđe, moglo bi dovesti do velikog raskola u SSCG.

Tim ugovorom, koji je potpisan prije osam mjeseci, članovi Sindikata uprave i pravosuđa na čijem je čelu Nenad Rakočević dobili su veća prava od onih koji su u drugim sindikatima ili nisu sindikalno organizovani a rade u istoj djelatnosti.

Zbog toga je Rakočević isključen iz Saveza sindikata, odakle traže da se sporni članovi promijene do 1. decembra, te da ista prava dobije preko 20 hiljada zaposlenih u javnoj upravi.

''Navešću samo dva člana - magistri i doktori nauka koji su budućnost naše države u svakom pogledu, koji nisu članovi Sindikata uprave i pravosuđa, nemaju pravo na uvećanje zarade. Ista je situacija sa stambenom zadrugom, oni koji nisu članovi nemaju pravo na rješavanje stambenog pitanja', istakao je predsjednik Skupštine SSCG Ranko Božović.

Ono što u Savezu sindikata čitaju kao diskriminaciju, za Rakočevića je legitimno pravo koje je ispregovarao sa Vladom.

"Dakle, to su dodatna prava, ako postoji diskriminacija ona je pozitivna, to je ustavna kategorija, legitimna", kazao je Rakočević.

U Savezu Sindikata tvrde da su i u Ministarstvu finansija svjesni ovih nedostataka I da su spremni da ih koriguju, ali to, kako kažu, minira upravo Rakočević. On, pak, tvrdi da iza svega stoji nešto drugo.

''Da se ove anomalije isprave, sa takvim zahtjevom smo pošli prema Skupštini, poslali je Rakočeviću, nama se to poslije par dana vratilo pocijepano u jednoj koverti”, rekao je Božović.

''Ovo je direktno atak na buduće dogovorene stvari sa Vladom, mi smo sa njima u dogovoru da uvećamo zarade još jednom ove godine, stambena zadruga koja će brzo biti na dnevnom redu je dogovorena I biće realizovana ovih dana, dakle neko pokušava da je minira”, poručio je Rakočević.

Rakočević tvrdi da Savez hoće da razbije njegov Sindikat uprave i pravosuđa koji, kako tvrdi, broji oko 10 hiljada članova, ali da u tome neće uspjeti. Na pitanje da li bi mogli izaći iz Saveza sindikata, ovako odgovara:

''Sve je moguće, vjerovatno je i to jedna od opcija."

''Savez broji oko 60 hiljada članova, Sindikat uprave i pravosuđa koji broji od dvije i po do tri hiljade članova ne može ga ugroziti'', naveo je Božović.

Ono što prve komšije nisu uspjeli da riješe dogovorom – trebalo bi nekad da riješi Ustavni sud od koga je Sindikat sudstva u maju zatražio ocjenu ustavnosti spornog ugovora.

Bonus video: