Bečić: Do kraja mjeseca izbor sedmog sudije Ustavnog suda, spremni smo da uvedemo softver za kontrolu popisa

"Apsolutno ćemo insistirati na strogom poštovanju sporazuma i budite sigurni - ko god bude htio da se igra sa našim evroatlanstkim putem, evropskim integracijama, stoprocentno usklađenosti sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, sa otpriznavanjem država, sa prozapadnim kursom države, taj neće vršiti vlast jer vlast nije igračka. Ko čuva sporazum, taj čuva i vlast"

43286 pregleda 63 reakcija 38 komentar(a)
Bečić, Foto: Slađan Fatić
Bečić, Foto: Slađan Fatić

Potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić najavio je da će u novembru biti popunjen Ustavni sud, izborom sedmog sudije.

Bečić je u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti, Petru Komneniću najavio da je Vlada spremna da ispuni zahtjeve opozicije, kada je u pitanju sprovođenje popisa, te da bi, u tom slučaju, bojkot značio zloupotrebu popisa u političke svrhe.

Upitan da li je Sporazum vladajuće koalicije test za međusobno povjerenje i ispunjavanje svih obaveza države, Bečić je odgovorio da onaj ko želi da se igra sa NATO, EU, spoljnom i bezbjednosnom politikom Unije, otpriznavanjem država, neće vršiti vlast jer vlast nije igračka.

"Ja sam uvjeren da ćemo tokom mjeseca novembra riješiti pitanje funkcionalnosti Ustavnog suda i izabrati sedmog sudiju Ustavnog suda", rekao je Bečić.

Na pitanje da li će bilo koje kršenje sporazuma od strane potpisnika biti sankcionisano sa njegove strane, da li će biti uvod u raskid sporazuma i obaranje Vlade, odgovorio je:

"Apsolutno ćemo insistirati na strogom poštovanju sporazuma i budite sigurni - ko god bude htio da se igra sa našim evroatlanstkim putem, NATO integracijama, evropskim integracijama, stoprocentno usklađenosti sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, sa otpriznavanjem država, sa prozapadnim kursom države, taj neće vršiti vlast, jer vlast nije igračka. Ko čuva sporazum, taj čuva i vlast".

Aleksa Bečić
foto: Slađan Fatić

Prva odluka 44. Vlade bila je odgađanje popisa. Šta je mjera dogovora, ima li izlaza iz te stuacije ili se bojite da će se ta priča završiti bojkotom dijela politčkih subjekata.

"Izvolite, želite članstvo u opštinskim popisnim komisijama, da vaši predstavnici učestvuju - kako da ne, vrlo spremni da u kratkom roku pristupi realizaciji tog zahtjeva i da ti predstavnici onda učestvuju u radu komisija koji će raspisati još jedan poziv za popisivače, i neka slobodno podstaknu sve ljude da učestvuju i sprovode popis. Druga stvar, veoma bitna - jer je mi nijesmo imali 2011. a spremni smo da je u kratkom roku realizujemo izmjenom zakona narednih dana - uvođenjem softvera gdje će kroz tri sistema zaštite svako moći da ima zaštitu, da uđe i provjeri da li su ovi podaci zloupotrijebljeni. Tek bi se objavili rezultati popisa nakon što prođe rok u kom će svaki građanin moći da provjeri podatke", rekao je Bečić.

Bonus video: