Mujović kaže da je u Solar gradnji prekobrojno 100 zaposlenih, najavljuje smjenu direktorice Saveljić i borda EPCG

Iz Elektroprivrede najavljuju optimizuaciju radnih mjesta, uz podsjećanje da mora ostati dovoljno radnika za instalaciju panela snage tri i po megavata mjesečno, kako bi kompanija bila održiva

19898 pregleda 88 reakcija 36 komentar(a)

Kompanija Solar gradnja tokom 2023. godine imala je više od 600 zaposlenih, da bi pred sam kraj prošle godine taj broj pao na 552. I to je, smatra ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, previše.

"Otprilike nekih 100 ljudi više nego što bi to trebalo da bude. Međutim, čak ni taj broj zaposlenih ne bi toliko bio sporan ukoliko bi se u toj kompaniji predano radilo", kaže Mujović za TV Vijesti.

A radilo se, priznaje Mujović, u periodu od februara do avgusta 2022. i u istom periodu prošle godine, kada je Solar gradnja poslovala u plusu i do 120 hiljada eura.

"Ove godine od avgusta do decembra, kad se ništa ne radi, generiše se jako veliki gubitak koji prelazi milionske cifre. Da napomenem i to da su mjesečni troškovi rada te kompanije nekih 750-760 hiljada eura", dodaje on.

To što trenutno Solar gradnja ne radi na postavljanju solarnih panela u matičnoj Elektroprivredi pravdaju nedostatkom opreme.

"Realizacija je bila u prvih šest mjeseci 2023. znatno više u odnosu na planiranu ugradnju. Jedan od objektivnih razloga zašto je kasnila isporuka opreme jesu limiti i barijere koji proizilaze iz zakona o javnim nabavkama", kaže Ljubiša Đurković, član Odbora direktora EPCG-Solar gradnje.

"Ukoliko vi znate kakav je taj zakon, a na vrijeme ne radite ništa da biste obezbijedili repromaterijal koji je važan za vaše poslovanje, onda jednostavno dolazite u problem", ističe Mujović.

I Mujović i Đurković očekuju da će Solar gradnja 2023, kao i godinu ranije, završiti sa gubitkom. Kako najviše troškova ide na plate, poreze i doprinose, u Elektroprivredi tvrde da je u toku izrada akta o organizaciji poslova i sistematizaciji radnih mjesta, koji treba da rezultira optimizacijom.

"Broj zaposlenih treba da bude dovoljan da bi se u kontinuitetu izvodili radovi na ugradnji fotonaponskih sistema. Pri obimu realizacije od tri i po megavata prema usvojenom cjenovniku koji je sastavni dio ugovora između EPCG I EPCG Solar gradnje, Solar gradnja će imati pozitivan poslovni rezultat", kaže Đurković.

"Zaista smatram da ova firma ima potencijal i da se taj minus jednostavno vrlo lako može pretvoriti u plus ili pozitivnu nulu. Opet kažem, čak i da je minus, ako je dobro Elektroprivredi, biće dobro svima", navodi Mujović.

Elektroprivreda od projekta Solari 3000+ i 500+ očekuje godišnji profit od oko pet miliona eura od prodaje struje koju proizvode domaćinstva preko instaliranih solara, što je suma koju je matična kompanija do sad uložila u kćerku firmu Solar gradnju. Taj prihod biće znatno veći kada se realizuje projekt 5000+, što bi, kako vjeruju u Elektroprivredi, moglo biti završeno do kraja ove godine.

Ministar Mujović bolje dane za Solar gradnju vidi u smjeni menadžmenta na čelu sa direkotricom Valerijom Saveljić, funkcionerkom Građanskog pokreta URA i nekadašnjom visokopozicioniranom službenicom, takođe državnih Plantaža.

"Na čelu tog kolektiva ne vidim osobu takve profilacije nego naprotiv nekoga ko ima duboko utemeljenje i ko je ukorijenjen u oblasti koja se zove elektro energetika", kaže Mujović.

O finansijkoj situaciji u Solar gradnji i broju zaposlenih, TV Vijesti je sredinom decembra 2023. pitala direktoricu Valeriju Saveljić, koja je odbila poziv za intervju uz obrazloženje da nije dovoljno ušla u materiju iako je na čelu kompanije od septembra. Televizija Vijesti odgovore nije dobila ni od PR službe.

Rješenje problema u energetskom sektoru ministar Mujović vidi i u smjeni Odbora direktora Elektroprivrede, navodeći da će se zalagati da budu imenovani više stručni, a manje politički kadrovi.

Bonus video: