Službena vozila - vječito neriješeno pitanje

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine nije odgovorilo koliko auta su državne institucije planirale da kupe ove godine, kako će smanjiti dalju kupovinu i spriječiti zloupotrebe

5828 pregleda 10 komentar(a)

Eko fond je raspisao javni konkurs za dodjelu 134 hiljade eura bespovratnih sredstava za nabavku električnih i hibridnih vozila za javni sektor. Za auta na struju sedam i po hiljada eura, a za hibride četiri hiljade po vozilu.

Iako je cilj dobar - podsticanje nabavke ekološki prihvatljivog vida transporta u javnom sektoru, u okviru sprovođenja mjera za poboljšanje kvaliteta vazduha, otvara se stara priča o inače prevelikom broju službenih auta i njihovim zloupotrebama...

"Imamo jako lošu praksu, da imamo primjere zloupotrebe službenih vozila, korišćenje u prvatne svrhe, a imamo i slučaj da dosta službenika koristi službena vozila 24 sata dnevno. Viđali smo i viđamo službena vozila na svadbama, na plažama, na planinama, imali smo i frapantne slučajeve gdje su službena vozila korišćena za prevoz građevinskih materijala u lične svrhe", kaže Amina Murić iz Građanske alijanse.

Službena auta bila su vruća tema i krajem oktobra, kada je Ministarstvo finansija blokiralo planiranu kupovinu čak 500 novih vozila.

"U voznom parku javnog sektora je četiri hiljade vozila, tokom priprema za budžet za narednu godinu stigli su zahtjevi za nabavku još 500, to neće moći ni kod ove, ja se nadam ni kod naredne Vlade, dižemo ručnu i pravimo analizu da ono što ima se pažljivo prerasporedi", rekao je tadašnji ministar Aleksandar Damjanović 20. oktobra 2023.

Šta je bilo od svega toga, nije poznato. Dio od tih 500 vozila su za potrebe policije, inspekcija i onih koji terenski rade, a nova auta trebalo da dobije i administracija.

Tada je Ministarstvo finansija predložilo formiranje Međuresorske radne grupe, koja je trebalo da nađe najbolji model upravljanja voznim parkom državnih institucija i izvijesti Vladu o koracima koje treba preduzeti...

Iz resora finansija su TV Vijesti sada uputili na Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, koje je odnedavno nadležno za službena auta. Oni nisu odgovorili na pitanja TV Vijesti koliko auta su državne institucije planirale da kupe ove godine, kako će smanjiti dalju kupovinu i spriječiti zloupotrebe.

Iz NVO sektora od Vlade traže konkretnu akciju...

"Da racionalizuje broj službenih vozila, da poradi na preispitivanju propisa u ovoj oblasti, da izvrši monitoring, kao i da uvede adekvatne sankcije. Na pojedinim funkcijama zaista nisu potrebna službena vozila, da se ta sredstva sigurno mogu iskoristiti za neke goruće probleme", navodi Amina Murić.

A, gorućih problema je dosta. Umjesto da štede novac iz budžeta koji se koristi za kupovinu auta, registraciju, gorivo, servis i gume, doživljavaju ih kao svoje vlasništvo i kao nešto što moraju imati. U to smo se uvjerili više puta kada smo CG tablice gledali vikendom, u Delti i na plaži… Stare, loše prakse, teško se mijenjaju.

Bonus video: