Povećanje penzija upitno zbog primjene novog Zakona o PIO

Direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) Ranko Aligrudić kazao je u Bojama jutra na Televiziji Vijesti da još čekaju podatke Uprave za statistiku - Monstat oko rasta cijena i zarada tokom četiri posljednja mjeseca prošle godine

54014 pregleda 65 reakcija 62 komentar(a)
Aligrudić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Aligrudić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Minimalne januarske penzije biće povećane na 450 eura i njih će korisnici primiti u februaru, ali još se ne zna hoće li i za koliko sve januarske penzije biti povećane na osnovu redovnog zakonskog usklađivanja predviđenog u januaru.

Direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) Ranko Aligrudić kazao je u Bojama jutra na Televiziji Vijesti da još čekaju podatke Uprave za statistiku - Monstat oko rasta cijena i zarada tokom četiri posljednja mjeseca prošle godine na osnovu kojih će biti donesena odluka o eventualnom povećanju koje je upitno zbog primjene novog Zakona o PIO koji je usvojen krajem prošle godine.

"Penzije usklađujemo 1. januara, 1. maja i 1. septembra na osnovu zvaničnih statističkih podataka koje objavkjuje Monstat. Monstat još uvijek nije objavio podatke, sad je izmijenjen Zakon o PIO, tik pred Novu godinu, i sada je promijenjen način usklađivanja, u smislu da je ranijom odredbom napravljena greška da su se penzije usklađivale četvoromjesečno, ali je za uporeni period uziman kvartal. Mi smo sa dva vanredna usklađivanja faktički pokrili taj nesklad. Sad imamo pravu situaciju da se četvoromjesečno usklađuju penzije, a da je uporedni period četvoromjesečni. Ja bih volio da to bude oko dva procenta, mislim da neće, ali između jedan i dva trebalo bi da bude. Ukoliko bude negativan saldo mi smo u obavezi da ne primjenjujemo negativno usklađivanje.", rekao je Aligrudić.

Bonus video: