Građani iz drugih opština čekaju da se njihov zahtjev obradi u Podgorici

“U ovom trenutku je u toku raspoređivanje službenika Uprave za nekretnine. Neki načelnici će ostati, neki neće, jer načelnik područne jedinice je taj kome povjeravate pečat"

11553 pregleda 67 reakcija 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Da izvade list nepokretnosti, kupe, prodaju ili založe nekretninu, građani ili kompanije u određenim opštinama, već drugi mjesec, moraju sačekati da se njihov zahtjev obradi u Podgorici.

Do ovoga dolazi nakon što je nekadašnja Uprava podijeljena na dvije – za nekretnine i za državnu imovinu. U nadležnom resoru uvjeravaju da će situacija uskoro biti drugačija jer je prošlog petka usvojen akt o sistematizaciji za Upravu za nekretnine.

“U ovom trenutku je u toku raspoređivanje službenika Uprave za nekretnine. Neki načelnici će ostati, neki neće, jer načelnik područne jedinice je taj kome povjeravate pečat", kazala je Majda Adžović iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Je li mi govoriimo o danima, ili?

"O danima govorimo. Maksimum svoj ulažemo kako bi sve područne jedinice imale načelnike u što kraćem roku”, odgovara Adžović.

U Ministarstvu kažu da razumiju nezadovoljstvo građana jer se na neki dokument umjesto par minuta čeka par dana, ali ističu i zbog čega lokalni katastri još malo moraju sačekati na pečat.

“Mi ne možemo pečat povjeriti Upravi sa naznakom – koristite ga samo za izdavanje lista nepokretnosti, a u situaciju gdje maltene svakodnevno, ne samo Uprava za nekretnine, već i druge organizacione jedinice iz ovog Ministarstva, dajemo izjašnjenja i SDT-u i SPO u vezi sa postupanjima službenika.Ako se traži izjašnjenje zašto je određeni elaborat ovjeren tim pečatom, a taj pečat se koristi i za ovjeravanje elaborata, ne samo listova nepokretnosti, jednostavno ne možemo dati to povjerenje nekome u ovom trenutku”, poručuje Adžović.

Nakon što je resorni ministar Janko Odović zatražio podatke svih područnih jedinica na kraju prošle godine, ustanovljeno je da mnoge od njih imaju dosta pravnika, a jako malu produktivnost. Zato, nakon analize treba da odluče ko će ih voditi.

“I upravo odgovor na Vaše pitanje – šta je uslovilo sve ovo - ključni razlog je što su, na dan 31. decembar 2023. godine, područne jedinice na teritoriji Crne Gore imale 20 370 neriješenih predmeta. Taj podatak je, iskreno, frapantan”, ističe Adžović.

Zaostali predmeti, po nalogu ministra Odovića, koji koordinira rad Uprave za nekretnine, sada su prioritet, pa se, kaže Adžović, dnevno obrađuje oko 500 zahtjeva. No, nije samo broj zaostalih predmeta za brigu.

“Vjerujte da je bilo predmeta iz 2019. koji su stizali, tek su sad obrađeni. O čemu se radi? U pitanju su parcelacije, jemstva, hipoteke, mnogo je predmeta, najfrapantniji je bio primjer iz 2019. godine. Zašto se toliko dugo čekalo? Pa, to je pitanje na koje mi odgovor tražimo i to je jedan od razloga zašto mi još uvjek nemam načelnike područnih jedinica”.

albe građana, da ne mogu da završe predmet u svojim opštinama stizale su iz Budve, Tivta, Kotora, Herceg Novog, Kolašina, sa Žabljaka...

Bonus video: