Šušić o smjenjivanju Pavličić: Ako Ustavni sud ikad donese odluku, biće u skladu sa interesima Vlade

"Vrlo je indikativno da se u jednom ovakvom predmetu koji je, u skladu sa koezistentnom praksom Ustavnog suda do sada trebao da bude riješen u jednom veoma kratkom roku na jedan veoma jednostavan način, da se u ovakvom predmetu odluka donosi, odnosno ne donosi, preglasavanjem sudija"

13961 pregleda 11 komentar(a)
Šušić, Foto: NSD
Šušić, Foto: NSD

Odluka Ustavnog suda u slučaju izmjena Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, koje je rezultiralo smjenjivanjem Valentine Pavličić, ako ikad bude donijeta, biće u skladu sa interesima Vlade.

To je za Televiziju Vijesti kazao advokat Valentine Pavličić Mitar Šušić.

Ustavni sud nije na današnjoj sjednici donio odluku o pokretanju inicijative je li Vladina izmjena Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, u skladu s Ustavom pa će se o njoj opet izjašnjavati.

Promjenom Uredbe, Vlada je smijenila dosadašnju zastupnicu Valentinu Pavličić i umjesto nje imenovala sutkinju Katarinu Peković.

"Vrlo je indikativno da se u jednom ovakvom predmetu koji je, u skladu sa koezistentnom praksom Ustavnog suda do sada trebao da bude riješen u jednom veoma kratkom roku na jedan veoma jednostavan način, da se u ovakvom predmetu odluka donosi, odnosno ne donosi, preglasavanjem sudija. Ja se zaista nadam da javnost neće biti uskraćena za meritornu odluku, dakle da će se prihvatiti inicijativa I da će se raspravljati o ustavnosti, pa neka sud kaže je li ustavno ili nije ustavno I neka da obrazloženje, jer bi zaista bilo šteta da propustimo da čujemo od kolega iz Ustavnog suda koji su iskusni pravnici, već su pred penzijom, valjda, da čujemo obrazloženje jedne takve odluke, pa da I mi mlađi nešto naučimo. Bojim se da ovakav način glasanja I preglasavanja sudije izvjestioca predstavlja nagovještaj da će u ovom predmetu odluka biti donešena u skladu sa onim što su interesi izvršne vlasti ovom predmetu, a ne što su interesi ustavnosti i zakonitosti", istakao je Sušić.

Bonus video: