Đeljošaj o ograničavanju marži: Mislimo da će mjere biti dobre, nakon analize odluka da li će se akcija produžiti

"Moja projekcija je da će 10 do 15 odsto, u ukupnom, cijene ovih artikala biti jeftinije", rekao je ministar u Bojama jutra

83655 pregleda 87 reakcija 54 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Nik Đeljošaj, ministar ekonomskog razvoja i potpredsjednik Vlade, kazao je da je cilj ograničavanja trgovačkih marži bio da se umanji inflatorni pritisak na građane.

Od danas je u trgovinama ograničena cijena za više od 500 artikala, odnosno 43 proizvoda.

"Moja projekcija je da će 10 do 15 odsto, u ukupnom, cijene ovih artikala biti jeftinije", rekao je Đeljošaj u Bojama jutra na TV Vijesti.

Đeljošaj je, na pitanje od čega zavisi nastavak akcije, koja će trajati do kraja maja, i da li je on u direktnoj vezi sa početkom ljetnje turističke sezone, kazao:

"Ima jedan dio, a drugi je da mislimo da će ove mjere biti dobre. Analizirali smo ih da budu najbolje, ali ne želimo da kažemo - ovo je najbolje, stanemo iza toga i nakon analiza možda dobijemo da nisu bile dobre. Analiziraćemo efekte ovih mjera i nakon toga naći neku mjeru na koji način ćemo nastaviti sa onim što je podrška boljem standardu građana".

Poručuje da se treba fokusirati na kupovinu domaćih proizvoda i razvoj kompanija.

Đeljošaj kaže da je razlika između ove i akcije "Stop inflaciji" prethodne Vlade - kao "dan i noć", ukazujući na veći broj artikala na koje su sada ograničene marže.

Kaže da će Tržišna inspekcija kazniti od 5.000 do 10.000 eura svaku trgovinu koja je obuhvaćena akcijom, a koja ne bude poštovala odluku Vlade.

Đeljošaj je ponovio stav da nedjelja u trgovinama u toku sezone treba da bude radna. "Nema populizma, treba da radimo tokom sezone", poručio je i ukazao da bi u suprotnom bili veliki gubici za budžet.

Kaže da je to pitanje potrebno razriješiti "u ovih desetak dana".

Bivši radnici "Košute" da preciziraju šta traže

Bivši radnici nekadašnje fabrike obuće “Košuta” juče su četiri i po sata blokirali put Cetinje - Podgorica u mjestu Kruševo ždrijelo, tražeći isplatu devet zaostalih plata i povezivanje radnog staža.

Đeljošaj je kazao su voljni da rješavaju naslijeđene probleme, ali da je potrebno da se napiše i precizira šta se konkretno zahtijeva.

"Kad nešto tražite, morate konkretno znati šta je to. Morate imati papir, za koliko je to radnika, za koliko novca", naveo je ministar, rekavši da bivši radnici dosad nisu imali konkretan zahtjev.

"Prvi korak je da se to pisanim putem izračuna, šta se želi sa tim, šta je prioritet, da li devet plata, povezivanje radnog staža... Ako ne znate tačno, ne možemo pričati napamet i kažemo 'okej', a ne znamo koji su to iznosi", dodao je.

Bonus video: