Kavčićev patent neovlašćeno koristio Marvel: Nije dovoljno samo izumiti nešto, mora se biti dobro upoznat s industrijom

Kompanija Marvel je neovlašćeno godinama koristila patent što je na kraju sedmogodišnjeg spora i dokazano

3018 pregleda 0 komentar(a)
Kavčić, Foto: Screenshot/Youtube
Kavčić, Foto: Screenshot/Youtube

Univerzitet Crne Gore ugostio je prof. dr Aleksandra Kavčića, koji je poznat po svom patentu zapisa sa magnetnih memorija koji se koristi u milijardama računara i diskova širom svijeta. Patent, sa kojim je i doktorirao, dospio je na sud jer ga je neovlašćeno koristila kompanija Marvel. Presuda je bila u njegovu korist, u pitanju je rekordna odšteta za krađu intelektualne svojine u IT oblasti u Americi. Gostujući u Bojama jutra TV Vijesti objasnio je o kakvom izumu je riječ.

"Patent je kako pročitati zapis. Ako imate magnetni disk, zamislite ga kao da je to salveta ili takav papir na koji kad malo kanete mastilo, ono se razlije. Pokušate da pišete po toj salveti i znate kako se mastilo razlila, pa se, ako hoćete, napišete 010 pa se nula razlije u jedinicu i obrnuto. I problem je bio kako tako zapisan zapis na tom magnetskom disku, gdje se razlivaju magneti jedan u drugi, kako optimalno pročitati i to je taj patent. Dakle, kako to optimalno pročitati, izvući te nule i jedinice sa tog diska. Mi smo pronašli kako se to optimalno čita, dokazali smo da bolje ne može, matematički dokazano. I sada šta tu može onda da se uradi? Kad vi znate kakav vam je optimalni čitač, vi možete gustinu pakovanja zapisa gurati do te mjere da vam optimalni čitač i dalje pročita pravilno. I to je onda doprinijelo tom povećanju gustina do te mjere do koje se može vjerodostojno pročitati".

Kompanija Marvel je neovlašćeno godinama koristila patent što je na kraju sedmogodišnjeg spora i dokazano. Kavčić ističe i da prema statistici samo jedan od tri hiljade izuma bude finansijski opravdan, pa zato savjetuje izumiteljima:

"Moraju da shvate da nije dovoljno samo izumiti nešto, već čovjek mora da bude jako dobro upoznat s industrijom, s ekonomskim i privrednim faktorima i da zna ko je taj koji ima novac da ulaže u to. Meni se sada često dešava budući da ljudi znaju da smo zaradili na tom patentu, da dođu neki izumitelji i kažu, hajte, evo imam izum, investirajte. Ne radi se to tako. Investiranje u patente rade kompanije koje se time bave. Da bi one zaradile, one moraju da investiraju u više patenta. Pokrije čitav dijapazon nekoliko tehnoloških oblasti, medicine i tako dalje. To su hiljade patenata, napravi se portfolio i tako se investira s očekivanjem da će jedan od tih vratiti investiciju. Dakle, izumitelji moraju biti svjesni toga. To je pod jedan. Pod dva, moraju da znaju advokate. Moraju da znaju proces patentiranja i zašto patentiraju. Treća stvar, gdje se patentira? Praktično nije uopšte ekonomski opravdano patentirati u Crnoj Gori, u Srbiji, u bilo kojoj od ovih malih zemalja. Jednostavno patentira se samo Amerika, Evropa, možda Japan, možda Japan, Koreja ili Kina."

Profesor Kavčić, inače i profesor elektrotehnike, predaje na više svjetskih univerziteta. Uz to je i filantrop, ali i osnivač fondacije čije su osnovni ciljevi promocije obrazovanja i nauke u Srbiji.

Bonus video: