Dokumentarni film: "Instagram efekat" večeras u 20.30h na TV Vijesti

Za samo deset godina, Instagram je stekao preko milijardu korisnika širom svijeta, oblikujući kulturu, trendove i način na koji živimo

1644 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Ovo je prvi dokumentarac koji ispituje efekte aplikacije na korisnike otkako je uzbunjivač Frensis Haugen otkrio interno istraživanje kompanije koje dokazuje da je Fejsbuk, sada poznat kao Meta, bio svjestan uloge Instagrama u pogoršavanju problema oko imidža tijela i samopovređivanja kod mlađih korisnika.

Meta kaže da istraživanje pokazuje da većina njegovih korisnika ima pozitivno iskustvo na platformi.

Haugen i brojni bivši insajderi na Instagramu i Fejsbuku, od kojih mnogi prvi put govore pred kamerom, iskreno govore o životu unutar kompanije. Oni otkrivaju detalje ključnih trenutaka, kao što je Fejsbukova kupovina Instagrama 2012. godine, i objašnjavaju kako su ove odluke oblikovale Instagram i njegove vrijednosti.

Moć platforme se takođe istražuje kroz otkrivajuća svjedočenja tri britanska korisnika: Loren, Čenejd i Ebi. Sa nepokolebljivom iskrenošću, oni opisuju kako je aplikacija uticala na njihove živote. Loren je bila na Instagramu 13 sati dnevno i sve više se borila sa poremećajem u ishrani. Čenejd je odlučila da uradi brazilsko podizanje zadnjice, jednu od najopasnijih estetskih operacija na svijetu, i da je promoviše svojim pratiocima na Instagramu, da bi ubrzo nakon toga zažalila zbog svoje odluke. U međuvremenu, Ebi koja se školovala kod kuće obratila se Instagramu za utjehu i našla se uvučena u zajednice koje promovišu samopovređivanje.

Dokumentarni film "Instagram efekat" pogledajte večeras u 20.30h na TV Vijesti.

Bonus video: