navigacija Naslovnica Premium

ZAPOSLENI U BARSKOJ KOMPANIJI TVRDE DA SU DISKRIMINISANI

10.12.2017 20:23

Medenica se sastajala i sa poslovodostvom Port of Adria, ali ne i sa radnicima

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica kaže da je poslodavce primila jer je taj sud dužan da obezbijedi jedinstvenu sudsku praksu, ali nije odgovorila zašto nije razgovarala i sa radnicima, kao ni na pitanje da li se Vrhovni sud tako stavlja na stranu investitora

Medenica se sastajala i sa poslovodostvom Port of Adria, ali ne i sa radnicima Medenica
Foto: Savo Prelević Autor: Ljubica Milićević

Zaposleni u barskoj kompaniji Port of Adria tvrde da su diskriminisani jer, u zaštiti svojih prava i poštovanju Kolektivnog ugovora, sa kompanijom Global ports, koja je od 2009. vlasnik preduzeća, nemaju isti tretman kod nadležnih pravosudnih organa.

Tražili su prijem kod čelnika Ministarstva pravde, Vrhovnog suda i Sudskog savjeta, kao i Ministarstva saobraćaja, ali ih niko nije primio, za razliku od predstavnika poslovodstva.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica kaže da je poslodavce primila jer je taj sud dužan da obezbijedi jedinstvenu sudsku praksu, ali nije odgovorila zašto nije razgovarala i sa radnicima, kao ni na pitanje da li se Vrhovni sud tako stavlja na stranu investitora.

Situacija se može smatrati jos indikativnijom, nakon saznanja da se Medenica sastajala i sa rukovodstvom Zeljezničke infrastrukture koja je takođe u sudskom sporu sa zaposlenima.

U nadi da će im pravosudni organi pomoći i natjerati poslodavca – kompaniju Global ports da poštuje Kolektivni ugovor, zaposleni u preduzeću Port of Adria pisali su na više državnih adresa.

Tražili su i prijem kod predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i dobili odgovor da je to nemoguće.

"Sa pozicije predsjednice tog suda nije uputno održavanje sastanka sa strankama neposredno zainteresovanim za uspjeh u parnicama koje su već inicirane pred nadležnim sudovima, tako da ona nije mogla nas da primi", saopštio je Luka Klisić, član Sindikata zaposlenih kompanije Port of Adria.

Problem je, međutim, ističu u Sindikatu, što je Medenica primila predstavnike poslodavca, i to, kako tvrde, prije nego što je Vrhovni sud, suprotno odluci Višeg, odlučio da se ne može primjenjivati Kolektivni ugovor za zaposlene u kompaniji Port of Adria.

Na pitanje TV Vijesti zašto je Medenica primila predstavnike poslodavca, a radnike ne, iz Vrhovnog suda stigao je sljedeći odgovor.

"Činjenica da su u istoj pravnoj stvari postojale različite sudske odluke bio je povod da se predstavnici poslodavca Port of Adria obrate zahtjevom za prijem kod predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice. Budući da je ustavnim i zakonskim normama Vrhovni sud dužan da obezbjeđuje jedinstvenu primjenu Zakona, a time i konzistentnu sudsku praksu, navedeno je bio isključivi razlog prijema predstavnika poslodavca ovog preduzeća", ističe se u odgovoru Vrhovnog suda.

Ovakavim stavom predsjednice Vrhovnog suda radnici su zaprepašćeni.

"Ja doživljavam jedan blagi šok. Mi tražimo samo da se ispoštuje Kupoprodajni ugovor, jer u ugovoru piše da se novi poslodavac mora pridržavati odredaba Kolektivnog ugovora, zatečenih prilikom privatizacije", kazao je Klisić.

U Sindikatu sumnjaju da su predstavnike poslodavca, prije odluke Vrhovnog suda, na razgovor primali i ministri saobraćaja Osman Nurković i pravde Zoran Pažin. I sindikalci su čekali na prijem.

"Ministar saobraćaja Nurković nije odgovorio šest mjeseci, a nije ni ministrar pravde Pažin", kazao je Klisić.

Ministar pravde nije odgovorio ni na pitanja Televizije Vijesti 20 dana. I njega kao i predsjednicu Vrhovnog suda Televizija Vijesti je pitala da li razgovori sa poslodavcem, i odbijanje sastanka sa radnicima, znači stavljanje na stranu poslodavca.

 Situacija se inače može smatrati jos indikativnijom, nakon saznanja da se Vesna Medenica sastajala i sa rukovodstvom Željezničke infrastrukture, koje je prema navodima advokata radnika tog preduzeća na ovaj način isposlovalo dozvolu za izjavljivanje revizije na presude nižih sudskih instanci, pošto su bile u korist radnika, zakinutih za dio plata tokom dvije godine .

Radnici Port of Adria poručuju da će pravnu zaštitu tražiti pred evropskim sudovima.

"Ali sramotno je da u svojoj državi, koja teži evropskim integracijama, ne možemo da ostvarimo svoja prava", rekao je Klisić.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (5 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 9

 • pjetro 11 mjeseci i 1 nedelja
  Spodoba iskompleksirana
  • 13
  • 0
 • PINO 11 mjeseci i 1 nedelja
  Od poslodavca ima koristi a od radnika nista.
  • 13
  • 0
 • PINO 11 mjeseci i 1 nedelja
  Crna je ovo zemlja kat ti ovakvi MORZEVI kroje sudbinu
  • 9
  • 0