navigacija Naslovnica Premium

REFLEKTOR NA TV VIJESTI

31.10.2017 21:17

Niko ne zna šta interni revizori rade, nalazi tajni, odgovaraju samo predsjednicima opština

Gosti u studiju Reflektora na TV Vijesti su bili Snežana Mugoša - načelnica Direkcije za praćenje budžeta lokalnih samouprava u Ministarstvu finansija, Marko Sošić - Institut Alternativa, Željka Vuksanović - predsjednica Opštine Kolašin i Miomir Jakšić, sekretar za finansije u Glavnom gradu

Niko ne zna šta interni revizori rade, nalazi tajni, odgovaraju samo predsjednicima opština
Foto: Autor: TV Vijesti

Tok emisije: 

21:15 Sošić je podsjetio da je Prijestonica Cetinje pogrešno prikazala podatke, ali da nije bilo nikakve posljedice, već da je opština i nagrađena.

21:14 Jakšić je kazao da je veliki problem bio manjak internih revizora, a Sošić ukazuje da je veliki problem i to što je negdje zaposleno previše internih revizora, da nalazi ostaju između njih i predsjednika opština, te da oni samo njima odgovaraju, a nalazi se proglašavaju tajnim i malo se u javnosti zna šta oni tačno rade.

21:10 Mugoša je kazala da je više puta upozoravala, savjetovala i davala smjernice opštinama za pripremu budžeta, ali da je odgovornost na nivou opština.

21:00 Sošić smatra da je reprogram tih obaveza veliki poklon za lokalne samouprave, ali da su kršeni uslovi o saglasnosti Ministarstva finansija za nova zapošljavanja. 

20:59 Mugoša je navela da je za opštine koje teže stoje potpisan reprogram poreza na 20 godina, a za Bar i Budvu pet godina. Ona je istakla da neke opštine kasne sa izmirivanjem obaveza iz reprograma. 

20:56 Jakšić je otkrio da se dešavalo više puta da se novac greškom uplaćuje Glavnom gradu, umjesto drugim opštinama i kao primjer naveo opštine Kolašin i Danilovgrad.

20:52 Vuksanović je upozorila da je veliki problem planiranje budžeta za lokalne samouprave, jer opštine ne znaju koliko se novca ubira na račun koncesija. "Lokalne samouprave ne mogu ni da znaju koliki će biti njegov prihod". 

20:48 Sošić smatra da se privredna društva koje je Glavni grad osnovao moraju da se računaju kao dio lokalne samouprave, te tako i dio zaposlenih. "Ako se tako ne gleda, onda se sve tako može izmjestiti formalno iz lokalnih samouprava. Zar ćemo isključiti sva javna preduzeća?"

20:47 Urednica emisije Aleksandra Mudreša je navela podatke opozicije da je povećan broj zaposlenih za preko hiljadu, a Jakšić je odgovorio da su tu sabrani podaci koji se ne mogu sabirati.

20:44 Jakšić je naveo da su operativni troškovi Glavnog grada 2010. iznosili 28.7 miliona eura, a 2016. za pola miliona manji, a da nije nijedna usluga manje izvršena. On je istakao da je i smanjen broj zaposlenih u Opštini. 

20:40 Mugoša da su samouprave samostalne i da su za predsjednik Opštine i budžetski izvršitelj odgovorni za trošenje novca iz lokalnog budžeta. "Iz Ministarstva finansija novac nije uplaćivan na glavni račun opštine, već na specijalni račun", otkrila je Vuksanović. 

20:35 Vuksanović sumnja da postoje privilegovane opštine kada je u pitanju raspodjela sredstava iz Egalizacionog fonda. Ona je kazala da je u Opštini Kolašin smanjen broj zaposlenih za 96 i da je onda Kolašin došao u situaciju da bude održiva opština.

Reflektor

20:32 Mugoša objašnjava da se svake godine određuje ko i koliko sredstva dobija iz Egalizacionog fonda, i da nema povlašćenih. Sošić smatra da se u tom slučaju previše oslanja na podatke lokalnih samouprava, a da njima ne treba naročito vjerovati, već da se treba oslanjati na zvanične podatke državnih organa.

"Ti prihodi su čak i destimulativni. Nekim samoupravama je lakše da ne ubiraju sopstvene prihode, pa uzimaju sredstva iz fonda". 

20:27 Sošić podsjeća da je pravo na lokalnu samoupravu neotuđivo, ali da iskustvo pokazuje da usitnjavanje ne donosi benefite građanima na tim teritorijama. 

20:22 Jakšić je objasnio da je jedna studija pokazala da je opravdano formiranje opštine Tuzi, a druga da nije. On navodi da studija koja je pokazala da nije opravdano formiranje opštine Tuzi nije uzela u obzir sredstva iz egalizacionog fonda na koja Tuzi imaju pravo.

Reflektor

 Jakšić kaže da je iz Glavnog grada gradskoj opštini Tuzi u proteklom periodu dato preko 2 miliona eura. 

20:18 Sošić kaže da su u studijama opravdanosti o finansiranju opština Petnjica i Gusinje bile naučno-fantastične priče, da će ogromna ulaganja biti iz dijaspore, a finansiranje iz Egalizacionog fonda na minimumu. "One nemaju kapacitete da pokrivaju svoje rashode", poručio je Sošić. 

Reflektor

Sošić smatra da se opština formira na osnovu političkih dogovora, a ne na osnovu pokazatelja koji će to opravdati.

20:14 Mugoša navodi da su studije opravdanosti pokazale da se sve opštine koje postoje u Crnoj Gori mogu da se finansiraju na osnovu svojih prihoda. Ona kaže da je opština Petnjica u dobroj finansijskoj situaciji i da redovno izmiruju svoje obaveze.

Reflektor

Mugoša ukazuje da je finansiranje iz Egalizacionog fonda izvor finansiranja lokalnih samouprava, i da se ne radi o finansiranju iz državnog budžeta.

20:06 Sošić kaže da su ključni problemi lokalnih samouprava neracionalna potrošnja i prekomjerno zapošljavanje, i da nije iznenađenje veliki broj neodrživih opština. "Problem je sistemski", poručio je Sošić. 

20:05 Jakšić kaže da Glavni grad ne pozajmljuje novac, jer uredno servisiraju svoje obaveze iz svojih prihoda, a budžet se koncipira da bude održiv. 

20:04 Vuksanović je kazala da se Opština Kolašin kreditno zadužila da bi vratila dugove koje su zatekli. "Stanje je odlično u odnosu na ono što smo zatekli, ali nije dobro generalno jer su ogromna sredstva potrošena ni za šta".

20:02 Mugoša je istakla da je manje opština koje su u dobrom finansijskom stanju, nego onih koje nisu. 

Primjenom Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, Tuzi će 1. septembra 2018. postati 24. samostalna opština. Time je ispunjena obaveza iz koalicionog dogovora Demokratske partije socijalista i Albanci odlučno, postignut nakon parlamentarnih izbora iz oktobra prošle godine, kada je albanska koalicija uslovila formiranje vlasti na državnom nivou time da Tuzi dobiju status opštine.

Prije Tuzi, opštine Gusinje i Petnjica dobile su taj status, no danas se ne mogu pohvaliti finansijskom situacijom i boljim životom njihovih stanovnika.  

Je li intencija države da i dalje uvećava broj samostalnih opština? Haju li partijski lideri za loše ekonomsko stanje u opštinama i njihovu ne(održivost)? Do kada će se i u kojoj mjeri pojedine opštine većim dijelom finansirati iz državnog budžeta i zbog čega? 

Ko ima pravo na pomoć iz Egalizacionog fonda i na osnovu kojih kriterijuma se novac dijeli?

Šta predviđaju izmjene Zakona o finansiranju lokalne samouprave? Smanjuje li se ili povećava broj zaposlenih na lokalnom nivou uoči novih lokalnih izbora na Cetinju, u Mojkovcu, Petnjici i Tuzima? 

U Reflektoru pogledajte i reportažu o tome šta je samostalna opština donijela malobrojnim mještanima Petnjice. 

Gosti u studiju biće: 

 • Snežana Mugoša - načelnica Direkcije za praćenje budžeta lokalnih samouprava u Ministarstvu finansija 
 • Marko Sošić - Institut Alternativa 
 • Željka Vuksanović - predsjednica Opštine Kolašin 
 •   Miomir Jakšić, sekretar za finansije u Glavnom gradu 

Uključite se, pitanja i sugestije šaljite na zvaničnu stranu Reflektor - TV Vijesti

Gledajte Reflektor utorkom od 20h na Televiziji Vijesti! 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (6 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 9

 • Preletačević 11 mjeseci i 2 nedjelje
  opstina Donja Gorica, ima univerzitet, bazen, hotel, prodavnicu, tezge pored puta...
  • 3
  • 0
 • apis66 11 mjeseci i 2 nedjelje
  Savniku da sr dodijeli stayus grada Imz sve elemente a uskoro ce i metro.
  • 1
  • 0
 • CGzandar 11 mjeseci i 2 nedjelje
  Rastoku dati status Opcine!
  • 1
  • 0