navigacija Naslovnica Premium

"NADLEŽNI SANIRAJU UMJESTO DA TRAJNO RIJEŠE PROBLEM"

19.3.2017 19:37

Nikšić: Nelegalna odlagališta otpada nalaze se svuda

Ovakvi prizori će se ponavljati sve dok se nadležne službe ozbiljno ne pozabave problemom. Umjesto što ih povremeno uklanjanju i čiste, trebalo bi da iskorijene smetlišta. Iako za ovakve slike nema opravdanja, nekad je odgovor zašto je smeće po putu, a ne u kontejneru- očigledan

Nikšić: Nelegalna odlagališta otpada nalaze se svuda
Foto: TV Vijesti screenshot Autor: Dijana Blagojević

Osim neuređene i nelegalne deponije Mislov do, koja je privremena  više od deset godina, decenijski problem Nikšića su divlje deponije. Nelegalna odlagališta otpada nalaze se svuda, a najviše u blizini puteva i u koritima rijeka. Iz Društva mladih ekologa kažu da je na snazi nekultura življenja, ali i to sto nadležni ne primjenjuju zakone vec samo saniraju umjesto da trajno rješavaju probleme. Iz Komunalnog preduzeća pozivaju inspekcijske organe da počnu sa kažnjavanjem, jer je praksa pokazala da je to jedini način da se ružne pojave iskorijene.

Lokalni putevi, korita rijeka, pa i čitava naselja u Nikšiću okićena su divljim deponijama.

"Na osnovu našeg obilaska terena i prijave građana otprilike oko 120 manjih i većih deponija se nalazi u Nikšiću. Otpad sa kojim se najčešće srećemo je komunalni koji se može deponovati na gradskim kontejnerima, na deponiji, međutim građanima je najlakše da to rade u koritu rijeke, niz neku jarugu ili uz neki put", kazao je Miodrag Karadžić iz Društva mladih ekologa.

Velika deponija nalazi se i tik uz magistralni put Nikšić-Risan-Žabljak.

Ovakvi prizori će se ponavljati sve dok se nadležne službe ozbiljno ne pozabave problemom. Umjesto što ih povremeno uklanjanju i čiste, trebalo bi da iskorijene smetlišta. Iako za ovakve slike nema opravdanja, nekad je odgovor zašto je smeće po putu, a ne u kontejneru- očigledan.     

"Potrebno je unaprijediti komunalnu infrastrukturu. Mi smo imali predloge- dok se ne opremi dovoljna komunalna infrastruktura- da se odrede lokacije gdje će građani moći da bacaju čvrsti otpad, a da ga zatim odvozi Komunalno preduzeće na gradsku deponiju i time se smanjiti opasnost od ovakvih nelegalnih deponija", kazao je Karadžić.

"Jedan od problema je što ne postoji deponija građevinskog otpada, a građani bi ipak trebalo da znaju gdje mogu sa otpadom, šta s njim da urade", kazao je Miodrag Muratović, direktor Komunalnog preduzeća Nikšić.

Iz Komunalnog preduzeća objašnjavaju da su njihove nadleznoisti za nelegalna odlagališta otpada ograničene,odnosno rukovođene povremenim nalozima iz opštine Nikšić. Muratović kaže da upravo u sklopu lokalne samouprave funkcioniše neformalno odjeljenje koje svojom mehanizacijom čisti deponije, ali da su na potezu druge službe.

"Rješenje je da svako radi svoj posao. Neki ljudi primaju platu da ne bude smeća u koritima rijeka i na uređenim površinama u gradu. Nadležnost inspekcijskih organa i Komunalne policije je da svakog onog ko odlaže otpad na mjesto koje nije namijenjeno za to, a korito rijeke je jedan od tih primjera- dužni su da ga nađu, registruju, procesuiraju i da se na taj način borimo", kazao je Muratović.

Komunalna policija, pocinioca moze kazniti samo ukoliko ga zatekne na licu mjesta.Novi zakon o komunalnim djelatnostima za nepropisno odlaganje otpada medjutiim propisuje kazne i do 7 000 eura, pa ce kazu uz pojačanu kontrolu pokusati da urade vise . No, naši sagovornici ukazuju i na druge propuste u sistemu upravljanja otpadom. 

"Nepostojanje sanitarne deponije. Već više od decenije otpad se odlaže na Mislovom dolu koji nema upotrebnu dozvolu", kazao je Karadžić.

"Komunalno postavlja posude tamo gdje ima one koji plaćaju odvoz komunalnog otpada, tamo gdje se ne plaća- povuče posude", kazao je Muratović.

Šta o svemu misle mještani naselja Studenca, Brlja i Gračanica gdje su deponije višedecenijski problem, nismo saznali, jer o ovoj temi nerado govore.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 5

 • julija2 1 godinu i 8 mjeseci
  nikšić je grad prlja, smeće,. komšija baca staru wc šolju u tuđe dvorište. zato što u toj kući niko ne živi. kom. služba čisti, no oni nemaju obavezu da čiste placeve koji se nalaze pored ulice. ispred bolnice nekoliko uginul pacova. tolika je prljavština da čovjek ne može da povjeruje. oni nemaju kulturu življenja i sve bacaju po tuđim placevima , počev od starih dušeka pa nadalje
  ( 1 )
  • 6
  • 0
  Toni 19.3.2017 22:37
  Sve tačno od tačke do tačke. Nema mnogo tačaka, istina, ali se slažem :)
  • 0
  • 0
 • Sasa 4 1 godinu i 8 mjeseci
  pa to se vrlo lako i jednostavno rijesava, patrola policije se sakrije tu nede pa kad ga uhvatis prebijes mu obje rueke da vise nikad nemoze da radi to sto radi,drugo jos jedna vazna stvar da gradani znaju ti takvi sto to rade nikako nemsle dobro drzavi ...
  • 5
  • 0
 • messigenije 1 godinu i 8 mjeseci
  Samo da Grbović to"sazna"pukla im je"pogibija"ali saradnici neće da mu kažu,hahahahaha,ENDE.
  • 2
  • 0