navigacija Naslovnica Premium

NAČISTO - ČETVRTAK U 20H

20.9.2018 21:52

Nurković: Od koncesionara ćemo tražiti 100 miliona avansa i deset odsto od prihoda

U najnovijem izdanju emisije Načisto duel ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića, koji se zalaže za koncesioni model valorizacije aerodroma i Danila Orlandića, izvršnog direktora tog državnog preduzeća čija stranka SD, takođe članica Vlade, koji tvrdi da je ponuđeni aranžman nezakonit i da nije u državnom interesu.

Nurković: Od koncesionara ćemo tražiti 100 miliona avansa i deset odsto od prihoda
TV Vijesti
Foto: screenshot (video) Autor: TV Vijesti

21:50 Orlandić je rekao da je u interesu države da riješi problem MA. "MA je bitan za održavanje avio-linija i turističke privrede", dodao je Orlandić.

21:48 "Sreća je što postoji interesovanje kod ozbiljnih evropskih firmi za privatizaciju MA", rekao je Nurković.

Nurković je rekao da su koncesije za Aerodrome i pitanje Montenegro erlajnza dva odvojena pitanja iako se prepliću. 

21:39 Orlandić je kazao da SD ne brani svoje stranačke pozicije u Aerodromima -  prije "svega branimo državne interese". Kazao je da nijedan od direktora Aerodroma nisu članovi SD-a. "U Aerodromima nema ni manje ni više nepotizma nego u drugim državnim preduzećima".

Orlandić je pomenuo primjer aerodoroma Zagreb kada je jedan od potencijalnih koncesionara isključen iz tendera zbog toga što je upravljao i aerodoromom u Skoplju ali da je kasnije ušao u konzorcijum koji upravlja zagrebačkim aerodrom - u tom smislu "država mora percizno zaštiti svoj interes", dodao je on.

Nurković je kazao da su smiješni navodi da će koncesionar ući u posao da bi putnike preusmjeravao na svoje druge regionalne aerodrome.

21:33 Orlandić je kazao da je u projektovanju autoputa učestvovalo preko 50 eksperata te da se precizno zna što su obaveze izvođača - projektovanje petlje Smokovac, a da su priključci za struju obaveza države.

Na pitanja o temi autoputa Nurković je kazao da nepredviđena izdvajanja za autoput mogu biti do deset odsto odnsono do 80 miliona eura.

21:27 Nurković je kazao da konsultuju stručnjake za koje smatraju da trebaju biti konsultovani , a ne one koji za sebe smatraju da postoji obaveza da budu konsultovani.

21:25 IFC nema saradnju sa koncesionarima oko poslova koncesije regionalnih aerodroma, rekao je Nurković.

Nurković je kazao da ne postoji bojazan od toga što će IFC-u biti isplaćivano nekoliko stotina hiljada eura za konsultantske usluge i da oni neće imati ulogu u konačnoj odluci o koncesionaru. Dodao je da je riječ renomiranoj konsultantskoj kompaniji.

Na pitanje Petra Komnenića zašto nisu ispitane alternativne mogućnosti poput angažovanja stranog menadžmenta Nurković je kazao da je za to neophodna ogromna investicija koja je morala doći iz kredita.

21:19 "Neophodno je vidjeti kako ograničiti prava koncesionara", poručio je Orlandić.

"Na prvom mjestu treba biti kako će konsionar garantovati povećanje avio dostupnosti", rekao je Orlandić i ocijenio da je bitno da dobijemo nove avio kompanije na tržištu.

Suština priče je kako su posloženi kriterijumi na osnovu kojih će biti odabran koncesionar, ocijenio je Orlandić.

"Imamo analize na 150 strana, ne možemo mahati sa njima i davati ih na zahtjev", kazao je Nurković i dodao da su analize dostavljane koalicionim partnerima (SD) iz Vlade.

Imovina koja se daje na upravljanje koncesionaru će biti uvećana za sva ulaganja. Imovina će kada se vrati državi biti "sigurno duplirana", rekao je ministar Nurković.

21:10 Nurković je poručio da će ubrzo bliže precizirati što su investicione namjere koncesionara.

"Porast putnika nije na sreću koncesionara već na sreću države i turističke privrede", rekao je Nurković.

21:05 "Nismo slika zastiđa" kazao je Orlandić, misleći na navode premijera Markovića koji je kazao da su aerodromi zastiđe.

21:00 Koncesioni akt je neophodno dodatno unaprijediti, ocijenio je Orlandić i kazao da je njegova zamjerka što ne postoji plan invcesticija.

Investitoru je ostavljena mogućnost da aneksira postojeće zgrade, tvrdi Orlandić.

"Plan mora ostaviti jasnu viziju razvoja aerodroma Tivat, ali i aerodroma u Beranama i Tivtu", poručio je Orlandić.

20:53 Nurković je pojasnio da se 100 miliona odnose na naknadu za ulazak u posao i varijabilne naknade na godišnjem nivou.

Načisto

 "Tražićemo 100 miliona avanse uplate i investicije od 200 miliona i minimum 10 odsto u odnosu na prihod, ali i preuzimanje svih obaveza kolektivnog ugovora sa radnicima", rekao je Nurković i ponovio da će kolektivni ugovor sigurno biti potpisan.

"Niti ćemo pustiti da dođe bilo ko, niti da tamo radi što hoće", rekao je Nurković misleći na eventualnog koncesionara, i dodao da će postojati neka vrsta kontrole.

20:50 Nurković je potvrdio da postoji ozbiljan interesent za MA. "Nakon moje informacije na raspravi javila se još jedna zainteresovana kompanija".

"Akumulirani dug MA koji ta komopanija ima prema Aerodromima je 36 miliona eura", kazao je Orlandić.

"Došli smo u situaciju da ključna pitanja moramo sada da rješavamo", rekao je Orlandić.

20:45 "Da Vlada sad kaže da se ugase Aerodromi Crne Gore to bismo morali da uradimo jer je jedini vlasnik i osnivač AD Aerodromi Crne Gore, država", poručio je Orlandić.

"Vlada je preko borda direktora upravljala preduzećem", rekao je Orlandić i dodao da nije sporno da se 70 odsto dobiti uplaćuje državi.

Aerodromi Crne Gore svaki dan prolaze neku vrstu inspekcije, tvrdi Orlandić.

20:39 Eksterna revizija koju je zatražila Vlada, poručuje Nurković, utvrdiće šta je rađeno.

"Od 2014. do 2016. nije rađena eksterna revizija koja bi sagledala stanje imovine i gotovine", rekao je ministar Nurković.

"Rast putnika kakav bilježe Aerdodromi Crne Gore ne bilježi nijedan aerodrom u regionu", tvrdi Orlandić.

20:32 Na pitanje odakle na računu Aerodroma 20 miliona eura, Orlandić je odgovorio da je taj novac čuvan za projekat koji je trebao da se ralizuje od 2015. godine za razvoj aerodroma u Tivtu.  

Orlandić je rekao da su Aerodromi 2017. godine imali profit od 36 miliona eura. "Nisam ovdje da zastupam interese SD-a ili bilo koda drugog. Aerodromi su državno dobro koje je od 2003. godine uplatilo preko 70 miliona eura i imalo dobit preko 40 milina eura", tvrdi Orlandić.

Načisto

Nurković je kazao da je zadnja izvršena procjena vrijednosti imovine Aerodroma bila 102 miliona eura. 

20:23 "Neophodna je nova procjena vrijednosti, to je zakonska obaveza", tvrdi Orlandić. 

"Od 2012. imamo veliki rast broja putnika i profita", rekao je Orlandić.

Model koji je predstavljen, tvrdi Orlandić, isti je onaj koji je predstavljen za zagrebački aerodrom. "Naš zajednički interes je da se država zaštiti", rekao je on i poručio da ne vidi razlog da treća strana bude uključena u ovaj ugovor.

20:19 "Treća strana nije sponzor. Sponzor je firma koja osniva firmu u Crnoj Gori. Nije moguće na drugi način potpisati akt", replicirao je Nurković i kazao da ukoliko u SD-u smatraju da je postupak nezakonit, mogu pokrenuti postupak utvrđivanja zakonitosti.

"Nacrt ugovora o koncesiji nije u skladu sa Zakonom o koncesijama zato što prepoznaje treću stranu, finansijer - sponzor", rekao je Orlandić.

20:13 Orlandić je rekao da je tema valorizacije tema o kojoj će Vlada raspravljati naredne dvije godine.

"Nacrt koncesije je na više naznaka nezakonit", tvrdi Orlandić.

20:11 Na pitanje zašto je priča oko Aerodroma aktuelizovana u avgustu Nurković je kazao nisu željeli nikakvu tajnost. "Željeli smo da posao bude transparentan i obajvili smo koncesioni akt", rekao je Nurković.

On je kazao da je napravljena klasična politizacija, uključivanjem medija i NVO sektora.

"SD je bio upoznat sa svim koracima", rekao je Nurković.

U najnovijem izdanju emisije Načisto ne propustite da pogledate duel ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića, koji se zalaže za koncesioni model valorizacije aerodroma i Danila Orlandića, izvršnog direktora tog državnog preduzeća čija stranka SD, takođe članica Vlade, koji tvrdi da je ponuđeni aranžman nezakonit i da nije u državnom interesu.

JWPlayer video mesto

Kakva je osnova tog planiranog aranžmana, kakvi su detalji, oko čega se lome koplja izmedju koalicionih partnera u Vladi? Da li su partikularni, stranački interesi i težnje zamaglili javni interes u čitavoj priči, kakva su druga iskustva, koji nam još razvojni modeli stoje na raspolaganju?

Kakva je sudbina nacionalnog avioprevoznika Montengroerlajnz čija će se sudbina najvjerovatnije rješavati u istom paketu?

Ovo su samo neka od pitanja na koja ćete dobiti odgovore na početku nove sezone emisije Načisto.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (14 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 39

 • ЦрњаГора 1 mjesec
  Најбоље би било државу издати под концесију неком инвеститору,по могућности контроверзном,не вјерујем да може горе од овога,да ј... оца.
  • 15
  • 0
 • tivat123 1 mjesec
  Ovaj naš ministar Nurković se izgleda puno razumije u biznis, ne prodaje se biznis nego samo imovina, baš je stručan nema što. Najbolje da ga poklone kao što su Portu oprostili skoro 6 miliona. Mičite tog vrhunskog stručnjaka više.
  • 14
  • 0
 • MadnessKing 1 mjesec
  Gledao sam emisiju , ovaj Nurkovic ne umije da se izrazava , ne vjerujem da je ovo ministar ovako bitnog resora , je li ovo neka sprdnja ?
  ( 1 )
  • 7
  • 0
  doko 21.9.2018 05:26
  Ovaki su najbolji za projekte de se prodaje drzava i narod.....tupi,glupi a kralj se pita
  • 2
  • 0