Smijeh je lijek: Jedna od najvećih komedija svih vremena

„Trajala je duplo duže nego sam rat", primijetili su mediji kada je objavljeno da će plava ploča u znak sjećanja na seriju "Alo, alo" biti postavljena na lokaciji u Linford holu, gdje je serija snimana. Od danas seriju „Alo, alo“ pratite radnim danima od 17.50h na TV Vijesti

4203 pregleda 638 reakcija 2 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 03.06.2020. 17:18h

Radnja se odvija za vrijeme Drugog svjetskog rata, oko Rene Artoa, vlasnika malog kafea u varoši Nuvionu u Normandiji.

Varoš su okupirali Njemci i pokrali sva vrijedna umjetnička djela. Među njima su prvi napravljeni sat sa kukavicom i slika Posrnula Madona izmišljenog Van Klompa.

Komandant grada, pukovnik fon Strom odlučuje da ih zadrži za sebe poslije rata i Reneu daje sliku da je sakrije u svom kafeu. Gestapo takođe želi sliku i šalje Oto Flika da je nađe.

foto: TV Vijesti

U isto vrijeme Reneov kafe služi kao skrovište dvojici hrabrih ali priglupih oborenih britanskih avijatičara.

Rene je primoran da radi za Pokret otpora, inače će biti ubijen zato što služi Njemce u svom kafeu. Planovi Pokreta otpora da vrate avijatičare u Englesku, koji uvijek omanu, jedan od glavnih gegova u seriji.

foto: TV Vijesti

Rene se takođe trudi da svoje ljubavne afere sa Ivet, Marijom i Mimi, svojim konobaricama, krije od svoje žene, Edit.

U prilog tome ženski odeljak Komunističkog pokreta otpora kuje zavjeru protiv Renea jer služi Njemce i radi za De Golov Pokret otpora.

Jedini razlog zbog kojeg ga nijesu ubile je taj što je njihov vođa, Deniz Larok, zaljubljena u njega, što opet Rene mora da krije od svoje žene i konobarica.

Da stvar bude još gora, njemački poručnik Gruber, za koga se čini da je homoseksualac, flertuje sa Reneom.

foto: TV Vijesti

Ovi detalji su neki od glavnih pokretača zapleta kroz seriju, koja ima elemente klasične komedije situacije, vizuelne štosove, lažni pozorišni strani akcenat i parodiju kulturoloških klišea.

Serija je se emitovala deset godina u devet sezona. „Trajala je duplo duže nego sam rat", primijetili su mediji kada je objavljeno da će plava ploča u znak sjećanja na seriju "Alo, alo" biti postavljena na lokaciji u Linford holu, gdje je serija snimana.

Udruženje komičara Britanije tada je saopštilo je da na taj način želi da oda počast "jednoj od najvećih britanskih komedija svih vremena".

Od danas seriju „Alo, alo“ pratite radnim danima od 17.50h na TV Vijesti.

Bonus video: