navigacija Naslovnica Premium

REFLEKTOR NA TV VIJESTI

28.11.2017 21:16

"U Nikšiću nema osnovne škole pristupačne osobama sa invaliditetom"

Gosti u studiju emisije Reflektor na TV Vijesti su bili Mima Ivanović- koordinatorka programa za antidiskriminaciju u Udruženju mladih sa hendikepom, Anđela Radovanović - programska menadžerka Udruženja mladih sa hendikepom, Goran Kuševija - Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Aleksandra Popović - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

"U Nikšiću nema osnovne škole pristupačne osobama sa invaliditetom"
TV Vijesti
Foto: Autor: TV Vijesti

Tok emisije:

21:15 Ivanović je istakla da je bitno promijeniti svijest prema osobama sa invalidititetom i da je pristup ključna stvar. 

21:10 Kuševija je priznao da država nije učinila sve što je mogla da pomogne osobama sa invaliditetom, ali da je to proces koji dugo traje. "Bitna je volja i želja da se nešto promijeni, mislim da smo na dobrom putu i da imamo dobre polazne osnove". 

20:55 "Ne znam da u Nikšiću postoji osnovna škola koja je pristupačna osobama sa invaliditetom", istakla je Radovanović. 

20:45 Radovanović smatra da je njihovo Udruženje vrlo glasno, ali da zabrinjava i da pored velikog slučajeva diskriminacije po osnovu pristupačnosti ima samo šest pritužbi. Popović je objasnila da je upravo na to mislila kad je govorila o ohrabrivanju. Ivanović je razjasnila da je potrebna saglasnost diskriminisanog lica samo kada je u pitanju parnični postupak, a da prekršajni i krivični postupci to ne zahtjevaju, a da se jedini postupci vode na inicijativu diskriminisanih osoba.

20:44 Popović je istakla da će se Ministarstvo baviti i problemom da osobe sa invaliditetom nisu dovoljno ohrabrene. "Postoji trend prepoznavanja kršenja ljudskih prava i slučajeva diskriminacije".

20:39 Kuševija je kazao da nema tačnog broja osoba sa invaldiditetom, jer nije svima utvrđen status. "Zavod za zapošljavanje je zaposlio oko 300 osoba sa invaliditetom kod oko 200 poslodavaca", naveo je Kuševija koji je istakao da je pet poslodavaca iskoristilo subvencije za zapošljavanje pet osoba sa invaliditetom i da su one iznosile oko 50 hiljada eura.

Kuševija je objasnio da je od 2013. svaka institucija i zgrada morala biti upodobljena za pristup osobama sa invaliditetom.

Reflektor

20:29 Ivanović je kazala da oni ne mogu da otvoreno pričaju sa državnim i lokalnim institucijama. "Nije problem da se ne zna, problem je kad se prave da znaju. Nije problem da se ne radi, problem je kad se prave da rade". 

Ona kaže da inspekcija i tužilaštvo ćute, i samo pričaju kako su "Mima i Anđele pametne, i kako mi čudo od života radimo". 

20:25 Radovanović je kazala da u akcioni plan nisu uvršteni brojni objekti koji su potrebniji osobama sa invaliditetom, a koji su trebalo da budu prilagođeni za pristup. 

Reflektor

20:19 Kuševija je objasnio da personalni asistenti moraju biti licencirani i obučeni, i da tek tada država može da finansira njihov rad. Ivanović je kazala da će se Udruženje mladih sa hendikepom sigurno prijaviti na takav konkurs, ali da se nada da će taj poziv biti dostupan.

Ona je kazala da se položaj osoba sa invaliditetom popravio u zadnjih nekoliko godina, ali da je to najviše zasluga upravo tih osoba i da i dalje najviše toga zavisi od njihove inicijative.

20:15 Ivanović je na pitanje kakav je njen svakodnevni život, kazala da ona praktično "umire u tom procesu". "Da se norme primjenjuju u praksi, ja bih bila presrećna", navela je Ivanović koja je objasnila da personalne asistente mora da plaća sama, kao i fizikalnu terapiju.

Reflektor

20:10 Popović je navela da Crna Gora prati poštovanje ljudskih prava i ispunjava svoje obaveze u tom pravcu, ali da se radi o procesu. Ona smatra da postoji određeni stepen diskriminacija lica sa invaliditetom, ali da taj trend pokazuje pad.

Reflektor

U svijetu se 3.decembra obilježava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. 

Koji su to najveći problemi u ostvarivanju prava na samostalan život osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori? Da li im i kakve servise podrške pruža država? Kakav je socijalni status OSI, mogućnost zapošljavanja i obrazovanja? 

Gdje je Crna Gora po pitanju zaštite od diskriminacije i uvažavanja osoba sa invaliditetom u odnosu na zemlje regiona? 

Gosti u studiju: Mima Ivanović- koordinatorka programa za antidiskriminaciju u Udruženju mladih sa hendikepom, Anđela Radovanović - programska menadžerka Udruženja mladih sa hendikepom, Goran Kuševija - Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Aleksandra Popović - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava. 

Pitanja i sugestie šaljite na Facebook stranu Reflektor - TV Vijesti

Gledajte Reflektor u utorak do 20h. 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (3 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 6

 • sustainability 10 mjeseci i 3 nedjelje
  Nije samo da zive na margini drustva, da ne postoji nikakva pomoc drzave nego ne postoji svijest da ljudi sa posebnim potrebama postoje medju nama. Evo podjite u city kvart da vidite koliko je marvu briga za ljude sa invaliditetom. Da vidite kako svoje kocije parkiraju na trotoare tako da se invalidskim kolicima ne moze prici onom prelazu sa trotoara na pjesacki prelaz. A I generalno parkiranje po trotoaru. Ne moramo o drugim stvarima pricat...
  ( 1 )
  • 3
  • 0
  Bumbar12 27.11.2017 20:49
  čuje li te ko druže,to je bačanje soli u more
  • 1
  • 0
 • Bumbar12 10 mjeseci i 3 nedjelje
  ko vam je rekao da je to život,vjerujte da je sramota u kakvom stanju ta lica žive u 21vijeku kod nas
  • 2
  • 0
 • Bumbar12 10 mjeseci i 3 nedjelje
  čuje li te ko druže,to je bačanje soli u more
  • 1
  • 0