navigacija Naslovnica Premium

REFLEKTOR NA TV VIJESTI

14.11.2017 21:17

"Završio fakultet, a da je minimalno učio i bio na njemu"

Gosti u studiju su bili Radoje Novović - Zavod za školstvo, Tamara Milaš - Centar za građansko obrazovanje, Balša Brković - književnik i urednik ART-a u listu Vijesti i Nikola Nikolić - pisac.

"Završio fakultet, a da je minimalno učio i bio na njemu"
TV Vijesti
Foto: Autor: TV Vijesti

Tok emisije:

21:18 Nikolić je naveo da ima kolegu koji je odlučio da eksperimentiše i da proba bez učenja da završi fakultet, i da je uspio to sa minimalnim učenjem i minimalnim prisustvom na fakultetu.

21:15 Novović je naveo da se moglo postaviti pitanje da li su Hrvati prepisali od nas, a da su članovi Komisije optuženi za prepisivanje vratili novac. "Od muve se napravio medvjed."

21:08 Novović kaže da je ocjenjivanje najveći problem u svim obrazovnim sistemima, i da postoje dvije vrste đaka - oni koji žele znanje i oni koji žele ocjene.

21:02 Brković kaže da su udžbenici istorije jako loši jer su napravljeni kao kolekciju događaja, a da ne objašnjavaju logiku istorijskih procesa i da u njima nema narativa.

20:55 Brković je podsjetio da se posao u obrazovanju bira iz ljubavi, a ne zbog novca.  On navodi da je problem što je sistem toliko ugušen partitokratijom, da čak ni kreativni i najbolji predavači ne mogu da se probiju kroz tu mrežu koja guši kritičku misao.

20:52 Novović je kazao da su probali da rasterete nastavnike sa manje administrativnih obaveza.

20:38 Milaš je podsjetila na ukidanje predmeta "Građansko obrazovanje", a Novović je objasnio da je to bila bolna odluka, ali sa ciljem da se učenici rasterete.

20:33 Novović smatra da je obrazovni sistem dobro postavljen i razrađen. "Zavod za školstvo isplanira kao što arhitekta isplanira izgled mosta. To ne znači da će izvođači radova napraviti takav most".

20:28 Novović ističe da je potrebno uraditi nešto kako bi se poboljšao status obrazovnih radnika kako bi mogli da privlače kvalitetan kadar. Milaš smatra da je problem obrazovnog sistema i veliki uplit politike, a Brković navodi da to traje od 90-ih godina.

20:25 Nikolić kaže da ne treba tražiti problem u studentima, već smatra da je problem što skoro svako može i da upiše i da završi fakultet. "Nije kriv onaj koga pozivaju u reprezentaciju, a on ne zna da igra".

Reflektor

20:20 Brković je podsjetio da ne treba da na osnovu tog istraživanja praviti sliku crnogorskog studenta, jer uvijek ima briljantnih individualaca. On ističe da ne može obrazovni sistem biti bolji od društva koje je u tri decenije imalo veliki broj ideoloških prevrata, i da to stvara konfuziju sistema.

Reflektor

"Imate sada i teorije da je Zemlja ravna ploča i slične budalaštine", podsjetio je Brković.

20:18 Brković smatra da se radi o društvenoj dijagnozi i društvenom fenomenu, koji treba u širem kontekstu posmatrati.

20:12 Novović smatra da istorijski udžbenici iz Crne Gore najobjektivnije prikazuju istorijska dešavanja. 

Reflektor

20:10 Brković je naveo da su rezultati takvi da ni potencijalne metodološke manjkavosti ne mogu spriječiti da se ukaže u kom pravcu se razvija društvo. 

20:08 Novović je naveo da rezultati nisu ohrabrujući, ali da on ne može detaljno da komentariše jer nije upoznat sa metodologijom istraživanja i da ne može znati koliko se to može uzeti kao opšta slika. Milaš je objasnila da je ispitano 270 studenata sa više univerziteta.

20:05 Tamara Milaš je otkrila da u udžbenicima istorije nema podataka o tome ko je Ljubo Čupić, i da postoji samo njegova fotografija.

Reflektor

Poražavajući rezultati istraživanja Centra za građansko obrazovanje o tome koliko crnogorski studenti znaju o antifašističkom otporu u XX vijeku, pokrenuli su brojna pitanja o tome na kom je nivou naše opšte obrazovanje.

Zašto su istorijske činjenice ali i podaci iz opšte kulture poput Trinaestojulskog ustanka i Ljuba Čupića stvari koje naši studenti ne znaju? Da li se u obrazovnom procesu više pažnje pridaje kvantitetu ili kvalitetu znanja?

Jesu li mladi sve manje zainteresovani za učenje iz knjige a sve više okrenuti tehnološkim inovacijama i online učenju? Gdje je mjera? Kakav je danas nivo opšteg obrazovanja u odnosu na godine prije brojnih reformi obrazovanja?

Ovo su neka od pitanja koja će osvijetliti Reflektor u utorak od 20h na Televiziji Vijesti. 

Gosti u studiju: Radoje Novović - Zavod za školstvo, Tamara Milaš - Centar za građansko obrazovanje, Balša Brković - književnik i urednik ART-a u listu Vijesti i Nikola Nikolić - pisac.  

Sugestije i komentare šaljite na zvaničnu fejsbuk stranu Reflektor - TV Vijesti

Ne propustite Reflektor! 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (12 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 17

 • @ 11 mjeseci i 1 nedelja
  Reče Novović da su Zavod i on arhitekte koji projektuju most, ali ne znači da će izvođači radova napraviti isti most. A neće, Novoviću, kad nemaju materijala. Od čega da prave? U školama jedva da ima za krede. Gdje je papir za testove, gdje je kompjuter i projektor u učionicama, tzv. pametne table, gdje je sapun u đačkim toaletima, literatura u bibliotekama,... Škole nam liče na štale, a vi projektujete kao da su to privatne škole u Engleskoj. E pa nema uspjeha u takvim uslovima!
  ( 2 )
  • 8
  • 0
  apis66 15.11.2017 02:04
  Bravo...
  • 1
  • 0
  PatriJota 15.11.2017 02:35
  I posle se čude što UDG prestiže državni univerzitet po kvalitetu obrazovanja. Kome se uči u onim, uslovno rečeno, grobnicama od učionica iz 63-e?
  • 1
  • 0
 • Maki80 11 mjeseci i 1 nedelja
  Da ja vas nešto upitam (a i ovu Tamaru sa slike): Dali je čitava istina u onome što mi znamo, o čemu smo toliko čitali, slušali itd - ili možda ima nešto u toj čitavoj priči što je jako, jako zapretano, prikriveno, a što bi - ako se javno iznese, poništilo jaku magiju te bajke? Aludiram, ako ćete, na jednu ličnu nesreću nesrećnog Ljuba Čupića!
  ( 1 )
  • 3
  • 0
  Drinski_Korpus_VRS 14.11.2017 20:55
  u bajke se ne dira...
  • 2
  • 0
 • Edi_Sismakov 11 mjeseci i 1 nedelja
  cudo jedno da se nijeste takli one najznacajnije teme u obrazovanju kupovina ispita neko 500 eura neko 700 eura za predmet razjasite to Gospodine brkovicu , nOvovicu i ostali.
  • 3
  • 0